Laat je inspireren!

  • Het museumgebouw is eerder inspiratie geweest voor gebak. Zo maakte Klaas Rozenveld twintig jaar geleden deze friandises en kon je ze eten in het Mendini Restaurant. Wij mochten ze weer proeven! Ze worden opnieuw geserveerd, o.a. tijdens het symposium op 29 oktober 2014
  • Bekijk hier vast wat 'lekkere' voorbeelden van de Groninger Museum architectuur. Hier zie je museumfriandises zoals die in 1994 zijn ontwikkeld door banketbakker Klaas Rozenveld
  • Foto's gemaakt door leerlingen Noorderpoort College
  • Foto's gemaakt door leerlingen Noorderpoort College
  • Foto's gemaakt door leerlingen Noorderpoort College
  • Foto's gemaakt door leerlingen Noorderpoort College
  • Foto's gemaakt door leerlingen Noorderpoort College
  • Foto's gemaakt door leerlingen Noorderpoort College
  • Foto's gemaakt door leerlingen Noorderpoort College
  • Foto's gemaakt door leerlingen Noorderpoort College
  • Foto's gemaakt door leerlingen Noorderpoort College
  • Foto's gemaakt door leerlingen Noorderpoort College
  • Foto's gemaakt door leerlingen Noorderpoort College
  • Foto's gemaakt door leerlingen Noorderpoort College
  • Foto's gemaakt door leerlingen Noorderpoort College
  • Foto's gemaakt door leerlingen Noorderpoort College
  • Foto's gemaakt door leerlingen Noorderpoort College
  • Foto's gemaakt door leerlingen Noorderpoort College

Op 29 oktober vieren wij het 20-jarige jubileum van het Groninger Museum in het Verbindingskanaal. Twintig jaar geleden werd Frans Haks, toenmalig directeur en bedenker van het gebouw, bij een diner met museumdirecteuren verweten dat het museumgebouw 'dessertarchitectuur' was. Een bonte verzameling van kleurrijke liflafjes achteraf, geen echte architectuur. De bedoeling was om hem hiermee dodelijk te beledigen, maar Haks nam het meteen op als geuzennaam. Zelf was hij net zo bezeten van eten als van kunst. Hij beschreef onophoudelijk de fijne smaakcombinaties van diverse gerechten, op kundige manier bij elkaar gebracht en in de juiste proporties en hoeveelheden. Hij vond dat het museum alle zintuigen moest prikkelen en in die redenatie is proeven net zo essentieel als kijken of luisteren. Zo ontstonden de wereldberoemde museumfriandises: de museumpaviljoens in de vorm van drie petit fours, die jarenlang werden geserveerd in het museumcafé. Het museum als lekkernij als metafoor voor hoe je van kunst kunt genieten.