Maarten Baas

MendiniRestaurant

  • Groninger Museum, MendiniRestaurant. Ontwerper: Maarten Baas. Fotograaf: Marten de Leeuw © Groninger Museum
  • Groninger Museum, MendiniRestaurant. Ontwerper Maarten Baas. Fotograaf: Peter Tahl © Groninger Museum

De Nederlandse ontwerper Maarten Baas (1978) werd geboren in Arnsberg, Duitsland, maar verhuisde in 1979 naar Nederland, waar hij opgroeide.

Verkoolde skeletten
Maarten vindt zijn drijfveer in het aangaan van nieuwe uitdagingen en ontwerpt het liefst zonder vooraf opgelegde beperkingen en zonder voorkennis. Zijn inmiddels algemeen bekende Smoke serie is daar een voorbeeld van. Voor die serie verbrandde Baas meubilair en behandelde de verkoolde skeletten met een coating, waardoor het weer bruikbare meubelen werden.

In 2005 begon Baas zijn samenwerking met Bas den Herder. De oprichting van Studio Baas & Den Herder maakt het mogelijk om zijn unieke, handgemaakte stukken verder uit te werken en op grotere schaal te produceren. De samenwerking zorgt er ook voor dat Baas aan ambitieuze projecten voor hotels, restaurants, galeries, musea en particulieren van over de hele wereld kan werken.

Clay Serie
Het MendiniRestaurant in het Groninger Museum, dat geopend is in november 2010, is ingericht door Maarten Baas. Hij liet zich inspireren door zijn Clay collectie. De meubelen uit de Clay serie hebben een metalen skelet en zijn gemaakt van industriële klei. Speciaal voor het MendiniRestaurant ontwierp Maarten Baas een aantal nieuwe modellen Clay meubelen.

Alle stukken zijn met de hand gemaakt in de studio van Maarten Baas. Vanwege de handmatige productiemethode zijn alle modellen uniek.