Malaria! in Vera Groningen

In het begin van de jaren ’80 was er een vrij levendige scene in de poppodia van Groningen op het gebied van new wave en (post-)punk, en dus ook de Duitse variant hier van: Neue Deutsche Welle. Deze muziekstroming ontstond tegelijk met, en is deels gerelateerd aan de kunststroming Nieuwe Wilden. Met name Vera Groningen had in die tijd veel bands uit deze hoek op het programma staan.

Neue Deutsche Welle was dus niet bepaald onbekend in Groningen. Van de concerten in de muziekcentra is in het Poparchief van de Groninger Archieven veel moois terug te vinden, zoals dit affiche. Het Berlijnse Malaria! (op het affiche zonder uitroepteken) stond op 8 april 1982 op het podium in Vera Groningen en bereikte nummer 25 in de Vera Poll van dat jaar.

Malaria! bestond uitsluitend uit vrouwen en hun bekendste nummer ‘Kaltes Klares Wasser’ werd een hit binnen de underground scene. Qua stijl varieerde Malaria! tussen darkwave en alternatieve avant-gardemuziek.

In de Vera Poll van 1982 kwamen ook veel andere bands uit de NDW voor, zoals Liaisons Dangereuses, Fehlfarben, Malaria, en Andreas Dorau und die Marinas.

Benieuwd geworden? En zit je op Twitter, Facebook, Instagram of Pinterest? Elke donderdag posten wij een kunstwerk, affiche, of albumcover onder de titel ‪#‎WirSindDieWilden‬.

Wir sind die Wilden is een samenwerking van het Groninger Museum met het Poparchief Groningen.