Marga Weimans, Body Archive, 2012

Body Archive, 2012
Acryl, plexiglas, satijn en digitale print
Met dank aan Samsung
Collectie Groninger Museum en van de kunstenaar

In haar imaginaire modehuis stelt Weimans zich een archief voor, waar alle outfits en stukken worden bewaard. Wat, zo vroeg zij zich af, zal er over 20 jaar in dat archief te vinden zijn? Wat zijn dan de klassiekers? Wat voor rol zal technologie in mode spelen? En wat zegt zo’n archief uiteindelijk over mijn creatieve identiteit?
Een belangrijk uitgangspunt voor de collectie wordt gevormd door Weimans’ eigen DNA. Omdat Weimans haar DNA opvat als een soort verborgen archief dat niet alleen haar uiterlijke kenmerken bepaalt, maar ook haar karaktereigenschappen, zoals haar creatieve vermogen, liet zij een deel van haar bloed afnemen en haar DNA ontrafelen. Het resultaat werd omgezet in een kleurenpatroon die de basis vormde voor de outfits en de animatie voor Body Archive.
De installatie bestaat onder meer uit plexiglazen kubussen, die symbool staan voor DNA-moleculen. In een tweede laag onder het plexiglas staan outfits van glanzende stof met abstracte geometrische patronen. Afgeleid van haar persoonlijke DNA-code, is deze collectie in zekere zin op te vatten als een abstract zelfportret. Deze informatie hoort bij zaal 3 van de tentoonstelling Marga Weimans Fashion House.