Marga Weimans, Trade, 2014

Trade, 2014
In samenwerking met Vincent de Rijk
Gegoten kunsthars en pvc 
Collectie Groninger Museum en van de kunstenaar

Naast een atelier, een archief en een appartement, maakt ook een winkel, of nog liever een flagshipstore, deel uit van het imaginaire modehuis van Weimans. Voor Trade, dat bestaat uit cilinders van kunsthars, werkte Weimans samen met ontwerper en modelbouwer Vincent de Rijk.
Van dichtbij gezien lijkt de installatie op een stedenbouwkundig model van een bedrijvige metropool met in het centrum torenhoge wolkenkrabbers om die een gigantisch mensvormig artefact heen staan. Naar buiten toe worden deze gebouwen steeds lager, tot ze niet meer dan platte schijfjes zijn. 
Van verderaf lijkt de stad te verdwijnen en plaats te maken voor een ander beeld, waarin de mannequin gehuld lijkt in een wonderlijke jurk met luxueuze subtiele tinten roze en violet. Voor Weimans representeert Trade het idee van handel, bedrijvigheid en de winkelervaring. Ook gaat het over de consument die verleid kan worden door de magie van het ongrijpbare en zorgvuldig geconstrueerde imago van een modehuis en die daar iets van wil hebben, desnoods iets heel kleins zoals een sleutelhanger of een telefoonhoesje. Deze informatie hoort bij zaal 7 van de tentoonstelling Marga Weimans Fashion House.