Marga Weimans, The Ultimate Dress

The Ultimate Dress
In samenwerkging met OMA/AMO
Digitaal geprint tapijt, handgeknipt nonwoven
Met dank aan Freehouse en Het Wijkatelier op Zuid voor het knippen
Collectie Groninger Museum en van de kunstenaar

Het verlangen om de mooiste jurk van de wereld te ontwerpen, is een terugkerend en symbolisch thema in Weimans’ werk. Met AMO de experimentele researchtegenhanger van het architectenbureau OMA van Rem Koolhaas, realiseerde zij het slotstuk van haar Fashion House; The Ultimate Dress. Deze ultieme jurk is niet een draagbaar exemplaar, maar een een abstracte installatie, opgebouwd uit vele lagen stof. De cirkel die begon bij Debut, de eerste collectie die de ultieme schoonheid en de ultieme jurk tot onderwerp had, lijkt met deze installatie rond. 
De lagen stof verwijzen letterlijk naar het materiaal, maar ook naar de tweedimensionale manier waarop mode dikwijls wordt geconsumeerd: kijkend naar een modeshow, bladerend in tijdschriften of  speurend van achter de computer. De mode wordt in deze gevallen niet gedragen, maar wordt meer als een spektakel op afstand. De installatie overstijgt zo de ‘platte’ ervaring en verwijst tegelijkertijd naar de gelaagheid die mode kan hebben.
Betreed daarom de installatie alsof je gekrompen bent en begeef je tussen de lagen van de reuzenjurk naar het hart van de tentoonstelling. Denk daarbij na over ultieme jurk als representatie van ons verlangen naar volmaaktheid. Deze informatie hoort bij de middenzaal.