Marga Weimans, Wonderland, 2009

Wonderland, 2009
Vilt, gecoat schuim en 3D rapid prototyping
Collectie Groninger Museum

Voor de collectie Wonderland zocht Marga Weimans inspiratie dichtbij huis. Een belangrijk uitgangspunt was haar atelier in Rotterdam zuid waaruit zij uitzicht had op een typische Nederlandse galerijflat. Deze wijk vormt een schril contrast met de grandeur en glamour van de Parijse modewereld en dat maakt deze plek bij uitstek geschikt voor escapistische en wonderlijke fantasieën.
Verborgen schoonheid zoeken in alledaagse lelijkheid en het verhaal van Alice in Wonderland zijn centrale thema’s van deze collectie die zij onder meer vertaalde in deze drie outfits. Met hun felle verzadigde kleuren, buitenissige silhouetten en vreemde uitstulpingen, lijken deze outfits op een hallucinatie die ver af staat van de grauwe urbane realiteit van Rotterdam Zuid.
Grondig materiaalonderzoek vormde ook hier een belangrijk onderdeel van het maakproces dat gedomineerd werd door experiment en vernieuwing. De toen exclusieve technologie van 3-D scannen, stelde Weimans in staat allerlei mini-ornamentjes en applicaties die ze ooit  in Parijs vond, kon repliceren en uitvergroten. Vervolgens maakte zij voor de verdere uitvoering gebruik van rapid prototyping en speciale coatingen.
Wonderland is ontstaan in samenwerking met Freehouse (Jeanne van Heeswijk en Dennis Kaspori) en Kosmopolis Rotterdam, instanties die tot doel hebben om de economische en culturele activiteit in Rotterdam Zuid, en in het bijzonder die van de Afrikaanderwijk, te ondersteunen. Daarom kocht Weimans haar materialen deels in op de Afrikaandermarkt en maakte zij gebruik van de diensten van Turkse kleermakers en borduursters. Later dat jaar verkocht Weimans een goedkopere lijn van deze collectie in diezelfde wijk. Deze informatie hoort bij zaal 1 van de tentoonstelling Marga Weimans Fashion House.