City Life

Marga Weimans

De collectie City Life verbeeldt een wandeling door de stad. Modeontwerpster Marga Weimans  presenteerde de collectie in de zomer van 2012. De kledingstukken en hun prints zijn afgeleid van gebouwen en bouwmaterialen uit de grote stad. Het architecturale karakter van het werk wordt versterkt door de metalen frames op wieltjes. Weimans woonplaats Rotterdam is een belangrijke inspiratiebron voor City Life. Ook eerdere collecties verwijzen naar plaatsen uit haar persoonlijke geschiedenis, bijvoorbeeld haar roots in Suriname.

  • City Life (serie): Marga Weimans

Architecturale elementen spelen vaak een rol in de creaties van Weimans, maar in City Life komen deze bijzonder expliciet tot uiting. Ze worden gereflecteerd in de vorm, structuur, materiaal en kleur van de objecten. Weimans ontwikkelt voor elke nieuwe collectie haar eigen prints. In City Life worden de geometrische vormen van gebouwen en de structuur van bouwmaterialen als hout uitvergroot. Voor het ontwerp van de schoenen werkte Weimans samen met de schoenontwerper Jan Jansen.

Het architecturale karakter van de couturestukken wordt versterkt door de metalen frames die de modellen omsluiten. De frames houden ze modellen als het ware gevangen in een soort kooi, maar bieden tegelijkertijd zekerheid in het hectische stadsleven. Net als bakstenen, die een gebouw vormen, kan elke jurk afgebroken worden naar afzonderlijke draagbare stukken. Bij elkaar vormen de creaties uit de collectie, als gebouwen,  de skyline van Weimans’ perfecte stad.

  • City Life
  • City Life
  • City Life
  • City Life

Het Groninger Museum heeft, door een vroegere stipendiumregeling, gedurende een langere periode werk verzameld van Weimans. Door de persoonlijke thematiek geven de werken uit de verschillende collecties haar persoonlijke geschiedenis weer en de ontwikkeling die ze doormaakte als kunstenaar. Orfeu Negro (2004) gaat bijvoorbeeld over hiphop kledingcodes.  Met het trainingspak als basis, ontwierp Weimans een aantal stukken voor mannen met een revolutionair silhouet. Voor The Power of my Dreams (2005) zocht Weimans naar een nieuw beeld voor de zwarte vrouw. Zonder daarbij gebruik te maken van de clichés die zij zich voor 'Orfeu negro' juist wel toe-eigende en met opzet uitvergrootte, zoals 'het trainingspak' en de 'bling bling' motieven, maakte zij dit keer gebruik van zelfontworpen grafische zwart-wit patronen, losjes geïnspireerd op de kleurige motieven van Afrikaanse stoffen, deels geborduurd, deels geflocked. 

Debut (2007) is vervolgens een onderzoek naar sublieme schoonheid. De collectie bestaat in totaal uit 19 outfits, waarvan negen een soort ontwikkeling tonen die begint bij een eenvoudig t-shirt en die uitmondt in steeds grotere, meer complexe vormen. Het resultaat lijkt eerder een architectonische constructie te zijn dan een draagbare jurk. Wonderland (2009) gaat over het contrast tussen de glamoureuze Parijse modestad en het industriële grauwe stadbeeld van Rotterdam. Het verhaal van Alice in Wonderland vormde een leidraad voor de collectie, met de daarin voorkomende schaalveranderingen en hallucinaties. Met de meest actuele collectie City Life, geïnspireerd op Weimans huidige leven dat zich afspeelt in grote steden,  is de cirkel rond.

  • Gold (Orfeu Negro)
  • Avondjurk (Debut)
  • Magic Cape (The Power of my Dreams)
  • Alice Blue Rabbit Dress (Wonderland)

Ga hier terug naar de overzichtspagina.