Michele de Lucchi

De Lucchi Paviljoen

  • Binnenkant De Lucchi Paviljoen - Foto: Peter Tahl
  • Overzicht Groninger Museum (detail). Foto: Marten de Leeuw © Groninger Museum

Italiaanse ontwerper
Gastarchitect Michele de Lucchi (1951) behoort tot de jonge groep Italiaanse ontwerpers met een internationale reputatie. Hij was een stuwende kracht achter 'Gruppo Cavart'. Ook was hij één van de grondleggers 'Memphis' - de groep ontwerpers die de designscene wereldwijd erg beïnvloedden in de jaren '80. In 1988 stichtte Lucchi De De Lucchi Studio. 

Michele de Lucchi ontwierp het paviljoen dat huis zou bieden aan de collectie Archeologie en Geschiedenis van Groningen. Het was als een vesting van baksteen. Het bouwwerk verwees als geheel naar de geschiedenis van de stad.

Nieuw ontwerp
Na een overstroming in 1998 werd Lucchi opnieuw betrokken bij de realisatie van een nieuw ontwerp. Besloten werd om in het vervolg de ruimte te gebruiken voor beeldende kunst van de Groningse Ploeg en het verwante Noord-Europees expressionisme. Lucchi ontwierp hiervoor een ruimte waarbij een middenzaal centraal omringt wordt door drie aaneengesloten zalen.
De inrichting van het nieuwe Ploegpaviljoen werd mogelijk gemaakt door de Stichting Beringer Hazewinkel. De kleuren van de ruimtes worden vaak per tentoonstelling aangepast.