‘Der wahre Avantgardist versucht vergebens in die Schublade zu passen’ (1982) door Milan Kunc

Milan Kunc is een Tsjechisch-Duits kunstschilder die aan de aan de kunstacademie in Praag studeerde. In 1969 emigreerde hij naar Duitsland en studeerde hij tot 1975 aan de Kunstakademie Düsseldorf. Een aantal jaar later ontmoet hij Peter Angermann en Jan Knap en samen richten ze de kunstenaarsgroep ‘Gruppe Normal’ op: ze wilden hele normale schilderijen voor normale mensen maken en hechtten een bijzondere waarde aan ambachtelijkheid, waarmee ze zich tegenover de wijdverbreide bad painting-stijl plaatsten die zo populair was onder de Nieuwe Wilden.

 

In het schilderij ‘Der wahre Avantgardist versucht vergebens in die Schublade zu passen’ (1982) combineert Kunc diverse verwijzingen naar avant-garde schilderstijlen. Kunc haalde inspiratie uit de klassieke oudheid, de middeleeuwen, het kubisme, het surrealisme, Pop Art, films, strips, en reclamebeelden.

 

Zoals vele andere kunstenaars in de stroming Nieuwe Wilden, mengde Kunc zich ook in de muziekwereld. Hij ontwierp album hoezen voor de Neue Deutsche Welle bands Pyrolator (de albums ‘Pyrolator’s Wunderland’ en ‘Pyrolator’s Traumland’) en Der Plan (het album ‘Normalette Surprise’).

 

Benieuwd geworden? En zit je op Twitter, Facebook, Instagram of Pinterest? Elke donderdag posten wij een kunstwerk, affiche, of albumcover onder de titel #WirSindDieWilden.

 

Wir sind die Wilden is een samenwerking van het Groninger Museum met het GAVA/Poparchief.

  • ‘Der wahre Avantgardist versucht vergebens in die Schublade zu passen’ (1982) door Milan Kunc