Museum Magazine, nr. 01, 2012, Painting Canada

• Museum Magazine, nr. 01, 2012, Painting Canada

2-21
In 1920 werd in Canada de Group of Seven opgericht: zeven schilders die de Canadese natuur gingen onderzoeken. Hun voorbeeld was de in 1917 verdronken kunstenaar Tom Thomson. Zijn dood houdt de gemoederen in Canada tot op de heden bezig. In diverse stijlen, laat impressionisme, symbolisme en expressionisme, cre√ęerden deze kunstenaars nieuwe iconen van de Canadese natuur, vanaf de meren met bosgebieden in het noordoosten tot de ontoegankelijke Rocky Mountains in het westen.

De Group of Seven toont verrassende parallellen met de Groningse Ploeg en het Noord-Europees expressionisme.

De Engelse schrijver Julian Beecroft, van Canadese komaf, maakte een reis in 2011 waarbij hij alle plekken bezocht en fotografeerde waar de kunstenaars van de Group of Seven gewerkt hebben.

Muzikanten uit binnen- en buitenland, van Groningen tot Canada, maakten op verzoek van het Groninger Museum liedjes bij de schilderijen van de Group of Seven.

23-25
Vereniging van Vrienden van het Groninger Museum (VVGM

26-27
Schitterend in Goud en Zilver - Jonas Zeuner