Museum Magazine, nr. 01, 2012, Yin Xiuzhen

Yin Xiuzhen, Iris van Herpen, Marc Bijl, Ai Weiwei

2-13
Yin Xiuzhen (1963) is één van de meest prominente Chinese kunstenaars van haar generatie. In haar installaties, gemaakt van tweedehands kleding, stelt zij individuele herinneringen die met kleren verbonden zijn tegenover de radicale veranderingen in de grote steden in China. Speciaal voor haar eerste grote solotentoonstelling maakte zij een cityscape van Groningen, die is samengesteld van gedragen kleding van Groningers.

14-24
Iris van Herpen (1984) staat bekend om haar opmerkelijke outfits waarbij zij traditioneel vakmanschap en noest handwerk combineert met innovatieve technieken als 3d printing en radicale materiaalkeuzes. Haar werk sluit aan bij een belangrijk aandachtsgebied van het Groninger Museum, namelijk het grensgebied van kunst, design en mode. De outfits die het Groninger Museum op dit terrein verwerft, zijn museale stukken met sculpturale en conceptuele kwaliteiten die aanzetten tot verdere reflectie op het verschijnsel mode.

25-27
Marc Bijl (1970) is een veelzijdig kunstenaar wiens repertoire onder meer bestaat uit installaties, video’s, sculpturen, interventies, graffiti en schilderijen. Zijn werk, gemaakt van ruwe bouwmaterialen, golfplaat, spiegels en druiperige zwarte epoxy, toont bekende symbolen uit de kunstgeschiedenis en de beeldtaal van nu. Wat beoogt hij hiermee?

28-30
Ai Weiwei (1957) is een veelzijdig kunstenaar, politiek activist en filosoof. Hij verbindt de traditionele Chinese cultuur met zijn persoonlijke beeldtaal, waarbij hij gebruikt maakt van social media en internet. Het Groninger Museum toonde al eerder werk van hem. Onlangs werd de installatie Grapes aangekocht.

1ste deel van Museum Magazine 01, 2012

Yin Xiuzhen, Iris van Herpen, Marc Bijl, Ai Weiwei

1ste deel van Museum Magazine 01, 2012 (.PDF)