Museum Magazine, nr. 03, 2013, Jaime Hayon, Funtastico!

Het Groninger Museum Magazine is vernieuwd!

De inhoud en vormgeving zijn onder handen genomen en opgefrist door het redactieteam onder leiding van Steven Kolsteren, Willemien Bouwers en grafisch vormgever Rudo Menge.

De volgende onderwerpen komen in dit magazine aan bod:
Het Magazine is onderaan de pagina te downloaden.
Inhoudsopgave:

14 - 23
Natural Beauty - De collectie van Gustav Rau
Een tropisch landschap, Italiaanse ruïnes en een grote brand ’s nachts. Drie Nederlandse landschappen die in dezelfde tijd gemaakt werden, door relatief onbekende schilders, met elk een eigen specialisatie. Welke omgeving laten deze werken zien? En wat is het onderliggende verband?

24 - 25
Johnny Solomon
Eén van de artiesten van de audiotour. Het nummer dat hij componeerde is tevens opgenomen op de cd bij Natural Beauty.

26 - 27
Monique van de Ven - Ambassadeur van Unicef
Monique van de Ven is naast een beroemde actrice en filmregisseur sinds 1996 ambassadeur van UNICEF. Museumdirecteur Andreas Blühm sprak met haar over beeldende kunst, de verzamelaar Gustav Rau en UNICEF.

28 - 31
Eenvoud versus Glamour
Bescheiden van formaat, eenvoudig van ontwerp en opzet, hangt het stilleven van de Franse kunstenares Anne Vallayer-Coster nabij haar voorbeelden, de Nederlandse 17e eeuwse stillevens. Wie was de kunstenares en waarom is dit gewone stilleven toch bijzonder?

32 - 39
Jaime Hayon - Funtastico
“Ik heb het zó gehad met die conceptuele designkunst waarvan zelfs Jezus Christus niet zou weten wat hij ermee moet.”

40 - 45
De Menkemaborg - Licht op het verleden
Wie de Menkemaborg in Uithuizen binnenloopt, voelt zich een beetje een insluiper. De kopjes staan nog op tafel, het speelgoed van de kinderen ligt er alsof ze even weggelopen zijn en het schaakspel staat opgesteld. De bewoners zijn er even niet, zo lijkt het.

46 - 47
Medewerker van het Groninger Museum - Klaas Reitsma
Een interview met een van de medewerkers van het Groninger Museum. Een kijkje achter de schermen van het Groninger Museum.

48 - 51
De student in Groningen
De Groninger Universiteit viert in 2014 haar vierde eeuwfeest met een groot opgezet lustrum. Het Groninger Museum zet deze festiviteiten luister bij door een tentoonstelling over vierhonderd jaar studentenleven. Door de eeuwen heen hebben de studenten een kleurrijk, opgewekt en kritisch element in de Groninger samenleving gevormd.

52 - 53
Junior Club interview met Naomi Kasijah Dijk
Een interview met een van de leden van de Junior Club, we spraken dit keer met Naomi Kasijah.

56 - 59
Een schroefdaalder - Een kleinood voor de collectie Groningana
Egge Knol is een tevreden man. Met steun van de VVGM kon hij een unieke schroefdaalder toevoegen aan de collectie van het Groninger Museum. In dit interview vertelt hij over deze nieuwe aanwinst.

60 - 61
Interview met Manon Maring
Manon verteld over haar samenwerking vanuit Academie Minerva met het Groninger Museum. Dit komt tot uiting op de GM Live! avonden.

62 - 65
Marilyn Manson - Masquerade
Mansons werk lijkt weliswaar abstracter dan een film maar het realiteitsgehalte is hoger en dat maakt het juist zo beklemmend. Verbergt hij iets met de maskerade van schmink, kleding en accessoires of worden er juist onaangename waarheden naar boven gehaald?

66 - 67
Het atelier van Marga Weimans
Marga Weimans is één van Nederlands meest belovende modeontwerpers. In juni 2014 komt ze terug naar het Groninger Museum met een retrospectief. In haar Rotterdamse atelier zijn de voorbereidingen in volle gang. Ze voelt zich hier thuis tussen haar bewust gecreëerde jungle van stoffen, bijzondere materialen en naaibenodigdheden.

68 - 69
Interview met René Knip
Grafisch ontwerper René Knip (50) verzorgde de vormgeving van de tentoonstelling Natural Beauty. Hij werd uitgenodigd door Andreas Blühm, met wie hij eerder samenwerkte in het Van Gogh Museum en in het Wallraf-Richartz-Museum in Keulen. Wat is er zo bijzonder aan Knips vormgeving en hoe is dat terug te zien op de tentoonstelling?

72 - 75
Manager Jan de Groot over de nieuwe museum winkel
Op vrijdag 8 november is de nieuwe museumwinkel feestelijk geopend. In de ruimte waar bezoekers eerst
hun jassen ophingen, is het nu een walhalla voor liefhebbers van kunstboeken en design. Jan de Groot is winkelmanager en gaat over de dagelijkse gang van zaken.

Het vernieuwde Groninger Museum Magazine

Het vernieuwde Groninger Museum Magazine (.PDF)