Museum Magazine, nr. 2, 2012, Nordic Art

U kunt het volledige magazine onder aan deze pagina downloaden.

Inhoudsopgave
2-39
Nordic Art 1880-1920
Noord Europese schilderkunst uit de 19de en 20ste eeuw
In de tentoonstelling staat de periode centraal waarin stromingen als het realisme, naturalisme en de meer uiteenlopende stijlen zoals het symbolisme en het opkomende modernisme naast elkaar voorkwamen. De prachtige landschappen, portretten en taferelen uit het dagelijkse plattelandsleven tonen zowel overeenkomsten als verschillen tussen de Scandinavische landen. Met een inleiding van samensteller prof David Jackson, artikelen over de Deense symbolistische kunstenaar J.F. Willumsen en over P. S. Krøyer in de kunstenaarskolonie in Skagen.

Verder:
- Een verslag van de persreis naar de bruikleengevende musea;
- Achtergrondinformatie over de Groninger Museum Live festivalavonden;
- De muziektoer bij Nordic Art.

40-47
De collectie Veendorp
In 1969 kreeg het Groninger Museum de kunstverzameling van de Groninger Reurt Jan Veendorp. De verzameling van deze Groninger kunstverzamelaar bestaat uit ruim 400 unieke objecten, waaronder schilderijen, grafiekbladen, tekeningen, sculpturen en keramiek. De nadruk ligt op Nederlandse kunst uit de tweede helft van de 19de en de eerste decennia van de 20ste eeuw. Samenstelster Elise van Ditmars verzorgt een inleiding.

48-51
Museumdirecteur Andreas Blühm doet een verrassende ontdekking in een schilderij van Gauguin.

52-57
Marc Bijl Urban Gothic
Kunstcriticus Jhim Lamoree bespreekt de tentoonstelling Urban Gothic van Marc Bijl.

58-69
Aanwinsten
Zilver uit de Hofman collectie, voorwerpen uit de Eerste Wereldoorlog en een bijzondere Chinese schaal.

70-71
Vereniging van Vrienden van het Groninger Museum

72-73
De Menkemaborg te Uithuizen

74-79
Rondleidingen en arrangementen, JuniorClub, My First Art Collection, ArtPlus kunstcursus, Poëziewedstrijd.

Museum Magazine, nr. 2, 2012, Nordic Art

Nordic Art

Museum Magazine, nr. 2, 2012, Nordic Art (.PDF)