Natural Beauty - Lesprogramma voor het Basisonderwijs

Natural Beauty - van Fra Angelico tot Monet -Collectie Rau voor UNICEF
Wanneer: 7 december 2013 t/m 25 mei 2014
Te boeken van:   14 januari 2014 t/m 25 mei 2014

De  tropenarts en kunstverzamelaar Gustaf Rau heeft in zijn leven heel veel kunstwerken gekocht. Alle kunstwerken schonk hij aan UNICEF. In het Groninger Museum is een groot deel van zijn collectie, stillevens en landschappen, te zien.

“ijdelheid der ijdelheden, het is al ijdelheid”

De rijkdom van de Gouden Eeuw is weerspiegeld in de prachtige stillevens. De kostbare schalen en glazen, het sappige fruit, vette vis, een keur aan gevogelte. De heerlijkheden zijn zo echt geschilderd dat het water je in de mond loopt. Maar…. Overdrijf niet! “Gedenk te sterven” lijken de stillevens met doodshoofden ons te vertellen. We zijn tenslotte een calvinistisch volkje.

De natuur is in de landschappen alom aanwezig. Ook in de zeventiende eeuw wilde men de stad ontvluchten  en verpozen op het platteland. “Geliefde zaterdag, duurt het nog lang voor je komt”? stamt uit een gedicht van Huygens. Onthaasten is van alle tijden.

Groep 1, 2, 3 en 4 en 5 speciaal (basis)onderwijs
De leerlingen gaan op pad met een museumdocent en een kar vol verassingen. Ze gaan actief aan het werk. Zelf bouwen, ruiken, voelen, puzzelen en nog veel meer. En dit allemaal in de tentoonstellingszalen.
In het tijdelijk ingerichte familieatelier in het Coop Himmelb(l)au paviljoen gaan de leerlingen zelf creatief aan de slag. Ze gaan allemaal een kleurrijke bloem maken. Aan het einde van de les hebben de kinderen samen een bloemstilleven gemaakt.

Groep 6, 7 en 8.
De leerlingen gaan met de museumdocent en de kunstkar op pad. De stillevens, van pluk de dag tot gedenk te sterven, krijgen extra aandacht. De leerlingen gaan verschillende opdrachten uitvoeren op zaal. Ze worden uitgedaagd om al hun zintuigen heel goed te gebruiken.  In het tijdelijk ingerichte familieatelier in het Coop Himmelb(l)au paviljoen gaan de leerlingen zelf aan de slag. Ze gaan meerdere stillevens maken, niet geschilderd maar net even anders.

Entree: € 3.00
Rondleiding: €1.00