Nieuwe expositie: De Vuurvogel

14 januari 2011

Vanaf 23 januari 2011 is in het Groninger Museum de expositie ‘De Vuurvogel’ te zien. Voor deze expositie heeft beeldend kunstenaar Othilia Verdurmen zich laten inspireren door de mythe van de vuurvogel. De vogel Phoenix bouwt een nest van citroengras en mirre en steekt dat in brand om te sterven in het vuur en opnieuw te worden geboren en uit de as te herrijzen. Hij is het symbool van zowel de onverwoestbaarheid van het leven als het ongrijpbare van de dood. De expositie is te zien tot en met 26 juni 2011.

Laag over laag schept Othilia met textiel intense, fantasievolle beelden, vormen en kleuren. Zij schildert met stof en licht en maakt metershoge sculpturale objecten bedekt met honderden structuren. Haar werk is heel gedetailleerd en contrastrijk. Haar kleur- en materiaalgebruik is opvallend en origineel. De dode vuurvogel is een groot object, ruim zeven meter breed, dat van alle kanten kan worden bekeken. Geluiden, geuren, filmbeelden en veranderend licht maken een bezoek aan deze tentoonstelling tot een fascinerende ervaring.
De herboren vogel weerspiegelt zijn vorm, maar straalt ook energie en levenslust uit en heeft hele andere kleuren.

Door het vuur
Bijzonder is dat de 'oude' Vuurvogel letterlijk zelf door het vuur is gegaan. Tijdens een grote brand in het atelier van Othilia Verdurmen is de bijna voltooide installatie helemaal verbrand.  Alleen het ijzeren geraamte lag nog met wijd uitgestrekte vleugels op zijn kop op de bodem van het atelier. In deze krachtige houding heeft Othilia Verdurmen de oude Vuurvogel opnieuw gestalte gegeven. Het licht in hem symboliseert zijn levenskracht. Hoe de oude Vuurvogel verandert in de nieuwe is een geheim dat de essentie vormt van de mythen die over de vogel Phoenix worden verteld.

Meer informatie
Het fotoboek 'De Vuurvogel' van Othilia Verdurmen is vanaf 22 januari 2011 te verkrijgen in de museumwinkel van het Groninger Museum à € 29,90. Voor meer informatie over tentoonstellingen en activiteiten raadpleeg de nieuwe website van het Groninger Museum www.groningermuseum.nl.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie/pr/marketing: Willemien Bouwers of Josee Selbach, telefoon: 050 - 3 666 555.
E-mail: wbouwers@groningermuseum.nl of jselbach@groningermuseum.nl.