Bird in a Glasshouse grote winnaar van tweede editie Art Rocks

17 januari 2015

Vrijdagavond 16 januari 2015 werd Bird in a Glasshouse de winnaar van de tweede editie van Art Rocks, de nationale muziekcompetitie die beeldende kunst en muziek verbindt. In het Groninger Museum streden zeven finalisten om de hoofdprijs van € 1000. Singer songwriter Bird in a Glasshouse schreef het nummer 'Multiplied' bij het kunstwerk ‘Spiegelkamer’ van Yayoi Kusama van Museum Boijmans Van Beuningen. “Een compositie om verliefd op te worden,” aldus jurylid en directeur van het Centraal Museum Edwin Jacobs.

Art Rocks daagt muzikanten uit nieuwe nummers te schrijven bij de grootmeesters van de kunst, te zien in Nederlandse musea. Bird in a Glasshouse: “Ik vind het tof dat dit een kunstwerk is waar je in kunt verdwijnen, en dat het je vervolgens helemaal omgeeft alsof dat je hele wereld is. Daarom heb ik me voor de tekst verplaatst in iemand die afscheid probeert te nemen van een geliefde, maar die nog zo geobsedeerd is door diegene dat de weerspiegeling van die geliefde het enige is dat ze kan zien.”

Landelijke voorrondes in drie topmusea
Maar liefst 165 artiesten en bands lieten zich inspireren door een kunstwerk en stuurden een zelfgeschreven nummer in voor deze editie van Art Rocks. De beste dertig acts daarvan werden door een vakkundige jury en publieksstemmen geselecteerd voor de halve finales in Museum Boijmans Van Beuningen, Centraal Museum Utrecht en het Groninger Museum. Daar traden de artiesten op naast ‘hun’ kunstwerk, waar het publiek genoot van de intieme optredens tussen schilderijen, sculpturen en kunstinstallaties. Uit deze spannende museumrondes wonnen per museum twee acts een plek in de finale. Een zevende act kreeg een finaleticket door publieksstemmen. De jury bestond uit Akwasi, muzikant,  Edwin Jacobs, directeur van het Centraal Museum en Jasper van Vugt, journalist van muziektijdschrift Oor.
De Finalisten waren: Christel Meijer, Insayno & Rass Motivated, Anne, Bird in a Glasshouse, To Twelve, Saskia Schalekamp, Ekio & Yesper (Publieksfavoriet).

Over Art Rocks
In 2012 ontwikkelde Museum Boijmans Van Beuningen een eerste, succesvolle editie van Art Rocks, mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Jong en oud bezochten de muzikale events en masterclasses van onder andere Giovanca en Typhoon. Winnaar van Art Rocks 2012 was Try Acrobatics. Voor deze nieuwe editie nodigde Museum Boijmans Van Beuningen het Groninger Museum en Centraal Museum Utrecht uit om aan te sluiten. En net als in 2012 is De Grote Prijs van Nederland partner van dit project. Art Rocks wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, de BankGiro Loterij, Janivo Stichting en NORMA. Bij art rocks inspireert kunst tot het maken van kunst.
Noot voor de redactie: voor beeldmateriaal extra informatie – contact opnemen met Lieke Timmermans via lieke@bureautimmermans.nl of via 06 245 03 978.