Groninger Dragon van Joris Laarman

Aangekocht in 2014 met steun van de BankGiroloterij

• Ontwerp Groninger Dragon, Joris Laarman, 2015, collectie Groninger Museum

Joris Laarman (1979) behoort tot het beperkt aantal designers wier werk in de afgelopen jaren intensief is gevolgd door het Groninger Museum. Laarman is een van de meest opvallende ontwerpers van zijn generatie. Zijn werk houdt het midden tussen wetenschap, kunst en design. In 2003 studeerde hij cum laude af aan de Design Academy Eindhoven en sindsdien maakt hij met zijn opvallende en ingenieuze werk furore in binnen-en buitenland.

Enkele van de sleutelstukken uit diverse perioden zijn aangekocht en het museum bereidt een grote solotentoonstelling van zijn werk voor die opent in november 2015.  In de aanloop naar deze tentoonstelling gaf het museum Laarman opdracht tot het maken van een groot sculpturaal werk in een techniek die hij recent ontwikkeld heeft en waarmee hij pas 1 sculptuur heeft gemaakt. Deze eerdere versie: Dragon Bench werd gepresenteerd in mei 2014 in een tentoonstelling bij Friedman Benda in New York. Deze sculptuur werd aangekocht door het High Museum in Atlanta.

Met de door Laarman ontwikkelde MX3D-Metal techniek kunnen lijnen en vormen door een computergestuurde robotarm in metaal als het ware ‘vrij in de lucht’ gelast worden.

De Dragon Bench is een intrigerende sculptuur, een ingewikkeld gedraaide vorm uit sierlijke lijnen die vanuit elk gezichtspunt een heel andere indruk geeft. Wij hebben Laarman gevraagd een voorstel voor een nog veel grotere sculptuur in deze techniek te maken.

Mede dankzij zijn afmetingen (het hoogste punt is meer dan menshoog) zal deze ‘Groninger Draak’ een imposant, uniek statement zijn over de beeldende mogelijkheden van deze nieuwe techniek die de confrontatie met de beste sculpturen uit onze collectie aankan.