Kunstenaarsboeken in expositie Academie Minerva

17 maart 2015

Groningen, 10 maart 2015 - Van donderdag 12 t/m vrijdag 27 maart is bij Academie Minerva, Hanzehogeschool Groningen, de tentoonstelling ‘Sequence 1 –Nederlandse kunstenaarsboeken in internationaal perspectief- ’ te zien. Deze tentoonstelling over kunstenaarsboeken is samengesteld uit de verzameling van de particuliere verzamelaar Henk Woudsma en uit de collectie van het Groninger Museum. Beide verzamelingen hebben een eigen karakter; de collectie van het Groninger Museum beslaat de periode 1960-1980 en de collectie van Henk Woudsma richt zich vooral op het Nederlandse kunstenaarsboek en loopt door tot het heden.

Meer >>

Tussen de Nederlandse boeken zijn te zien: Marieken Wessels, Ruth van Beek, Melanie Bonajo,  herman de vries, Luuk Wilmering, Mark Manders, Jan Voss en onder de buitenlandse boeken zijn dat onder meer: Edward Ruscha, Marcel Broodthaers, John Baldessari, Abramovic& Ulay, Boltanski en de van oorsprong Nederlandse kunstenaar Bas Jan Ader.
Bij de tentoonstelling wordt een publicatie uitgegeven met tekst en boekbeschrijvingen. Tevens worden er korte boekdoorblader-films van alle geëxposeerde boeken getoond en is er een leestafel met een select aantal boeken.

De komende jaren zal het belang van het kunstenaarsboek enorm toenemen. Onder andere door de enorme verschraling van presentatieplekken voor kunstenaars, waardoor zij deels uit vrije wil, deels uit noodzaak, een do it yourself-mentaliteit ontwikkelen. En er zijn weinig disciplines die zich zo in de maatschappij kunnen begeven. Immers, het kunstenaarsboek kan overal rondslingeren en vormt zijn eigen context.

De tentoonstelling Sequence 1 werd op donderdag 12 maart geopend met een lezing door Johan Deumens (Johan Deumens Gallery).

Tentoonstelling: Sequence 1 –Nederlandse kunstenaarsboeken in internationaal perspectief-
Periode: 12 t/m 27 maart 2015

Openingstijden Academie Minerva: maandag t/m donderdag 9.00 – 21.00 uur, vrijdag 9.00 – 17.00 ur
Locatie: Academie Minerva, Praediniussingel 59 Groningen

Lezingenprogramma bij de tentoonstelling:
Donderdag 12 maart:
- 19.30 uur: Lezing over kunstenaarsboeken door Johan Deumens
- 20.15 uur: LP avond, kunstenaarsgeluiden uit het Groninger Museum, verzorgd door Barthold Boksem

Donderdag 19 maart:
- 20.00 uur: lezing over kunstenaarsboeken door Karin de Jong (Printroom, Rotterdam)
- 20.30 uur: Karin de Jong in gesprek met studenten over hun kunstenaarsboek in wording.

Samengesteld door: Henk Woudsma, Rein Jelle Terpstra, Barthold Boksem