Song Dong. Life is Art, Art is Life

4 mei 2015

Een wereldkaart opgebouwd uit duizenden snoepjes, een met veldbloemen begroeide heuvel van afval en een grasmat gemaakt van groene slagroom. Het zijn voorbeelden van het werk van Song Dong (Beijing, 1966). In het Groninger Museum is vanaf 13 juni zijn eerste grote solotentoonstelling te zien, bestaande uit video’s, installaties en fotografie. Song is een van de belangrijkste internationaal opererende Chinese kunstenaars van dit moment. Zijn werk wordt wereldwijd door toonaangevende instituten tentoongesteld.

Het opvallende werk Waste Not neemt binnen de tentoonstelling een prominente plaats in. De installatie bestaat uit de huisraad die zijn moeder door haar verzamelwoede bijeenbracht.  Dit werk was te zien in onder meer het Museum of modern Art in New York, de Vancouver Art Gallery, de Barbican Centre in Londen en tijdens de Sidney Biënnale in 2013.

Song Dong werd traditioneel opgeleid in de schilderkunst. In 1989, na het Tiananmenprotest, stopt hij echter abrupt met schilderen om zich een paar jaar later te manifesteren met – voor Chinese begrippen – meer experimentele kunstvormen als performance, fotografie, video en installatiekunst. In zijn conceptuele werk onderzoekt Song thema’s als vergankelijkheid, vluchtigheid en verlies. Voor de performance Breathing (1996) ging Song op een vrieskoude oudejaarsavond veertig minuten op zijn buik op het Plein van de Hemelse Vrede liggen. Met zijn warme adem creëerde hij een tijdelijke laag ijs op de koude grond. Hij herhaalde dezelfde handeling op het bevroren Houhai meer, een kunstmatig aangelegd meer ten noorden van de Verboden Stad, ditmaal zonder resultaat. De volgende ochtend waren ook de sporen van zijn actie op het plein verdwenen: het enige dat overbleef zijn de foto’s die de performance registreerden.

De afgelopen jaren heeft het Groninger Museum met regelmaat aandacht besteed aan de hedendaagse Chinese kunst, in zowel groeps- als solotentoonstellingen (New World Order (2008), Ai Weiwei (2008), Me, Myself and I: Chi Peng (2011), Yin Xiuzhen (2012), Fuck Off 2. Curated by Ai Weiwei, Feng Boyi, Mark Wilson (2013)). Met deze grote overzichtstentoonstelling, die twee etages van het museum zal beslaan, betekent het werk van Song Dong een verdieping binnen dit veld.

Na Groningen is de tentoonstelling te zien in de Kunsthalle in Düsseldorf.

  • Waste Not @ Museum of Modern Art, New York
  • Breathing, 1996