100.000ste bezoeker voor tentoonstelling Het geheim van Dresden in Groninger Museum

19 mei 2015

Vandaag mocht het Groninger Museum de 100.000ste bezoeker van de tentoonstelling Het geheim van Dresden – Van Rembrandt tot Canaletto verwelkomen.  Mevrouw Veldhuizen uit Bussum  ontving een bos bloemen en de catalogus van de tentoonstelling uit handen van Andreas Blühm, directeur van het museum.  De tentoonstelling is te zien tot en met maandag 25 mei. Het museum is beide pinksterdagen van 10.00 tot 17.00 uur geopend.

Woensdag 20 mei: lezing door Barbara Gaehtgens

Een krijsende peuter in plaats van een schone jongeling: waarom schilderde Rembrandt de mythe van Ganymedes zo anders dan Michelangelo en Rubens? Barbara Gaehtgens, kunsthistorica te Los Angeles vertelt het in haar lezing 'Looking closely: interpreting Rembrandt's 'The abduction of Ganymede'.’
De lezing richt zich op een vroeg werk van Rembrandt waarover Rembrandtkenners zich al jaren verbazen: De roof van Ganymedes (1635). Het schilderij lijkt het klassieke Griekse verhaal van de roof van Ganymedes te illustreren, waarin de jonge Romeinse Ganymedes ontvoerd wordt door de in een adelaar vermomde god Zeus, die de mooie jongeling als zijn wijnschenker op de berg Olympus wilde hebben. Dit thema werd door veel kunstenaars, waaronder Michelangelo en Rubens, verbeeld. maar de manier waarop Rembrandt het thema laat zien is ongebruikelijk. In plaats van Ganymedes af te beelden als een mooie naakte Griekse jongeman, laat hij hem zien als een schreeuwende, urinerende peuter die zich los probeert te worstelen uit de greep van een enorme adelaar. Tijd: 15.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Geinteresseerden kunnen  zich aanmelden voor de lezing door te mailen naar lezingen@groningermuseum.nl.  Dit werk van Rembrandt is te zien in de tentoonstelling.

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling Het geheim van Dresden – Van Rembrandt tot Canaletto toont een grote selectie uit de wereldberoemde collectie van de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden. Het thema is de rijke achttiende-eeuwse cultuur in Saksen. De toenmalige keurvorsten legden een enorme kunstverzameling aan die tot de belangrijkste in Europa is gaan behoren, met meesterwerken van onder anderen Rembrandt, Velazquez, Titiaan en Canaletto. Bij de tentoonstelling is een audiotour beschikbaar met achtergrondinformatie en klassieke muziek van het hof van Dresden.