Groninger Museum lanceert nieuwe iBeacon Museum App

11 juni 2015

Het Groninger Museum lanceert een nieuwe mobiele applicatie met iBeacon technologie. De nieuwe Groninger Museum-app met veel informatie over het museum en de tentoonstellingen is een nieuwe ervaring voor de museumbezoeker. De applicatie is ontwikkeld door de Groningse start-up Tapme Media die deze innovatieve technologie een jaar heeft getest in het museum.

Vanaf de opening van de tentoonstelling Song Dong, Life is Art, Art is Life op 13 juni kunnen bezoekers van het Groninger Museum hun bezoek verrijken met de Groninger Museum app. Een unieke ervaring: terwijl de bezoeker zich door het museum beweegt wordt er door de applicatie locatiespecifieke informatie gepresenteerd, bijvoorbeeld bij het naderen van een object. Bezoekers ontvangen tevens meldingen op basis van hun locatie in het museum, zoals een welkomstboodschap met informatie over het museum of over een activiteit.
Door middel van iBeacontechnologie krijgen de bezoekers altijd op het juiste moment, op de juiste locatie de juiste informatie. iBeacons (Bluetooth bakens) zijn kleine apparaatjes die een signaal uitzenden en een bijbehorende applicatie laten weten in de buurt te zijn. De app gaat vervolgens op zoek naar specifieke content die bij de iBeacon hoort.

De app van het Groninger Museum is de eerste implementatie van het nieuwe iBeaconplatform voor musea genaamd ‘Tapart’. Het platform, van ontwikkelaar Tapme Media, is vanaf nu beschikbaar voor musea. Sietze de Jong van Tapme Media: “Na de technologie geruime tijd te hebben getest onder wisselende omstandigheden hebben wij een hele sterke basis ontwikkeld. Wij zijn dan ook ontzettend trots dat het Groninger Museum het eerste museum is dat ons platform gaat inzetten.”

Met de app wil het Groninger Museum de bezoekerservaring verder verbeteren door het creëren van meer interactie met het publiek en het verbeteren van de educatieve waarde van het museum. Directeur Andreas Blühm is enthousiast: “Tijdens de testperiode maakten onze bezoekers dagelijks met veel plezier gebruik van de applicatie. Dit was voor ons dan ook doorslaggevend om de vernieuwde app in het hele museum uit te rollen. Het is een fantastische toevoeging op onze presentatie.”

De Groninger Museum app is vanaf 12 juni gratis beschikbaar in de Apple App Store en Google Play Store. Bezoekers die geen geschikt toestel hebben kunnen een iPod huren bij de informatiebalie.

Noot voor de redactie
U bent van harte welkom om de app te komen testen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Groninger Museum
Willemien Bouwers wbouwers@groningermuseum.nl 050-3666 510