Nordic Art. Anna Ancher: ‘Vissersdochter aan het naaien’

• Nordic Art. Anna Ancher: ‘Vissersdochter aan het naaien’ 59 × 48 cm

Anna Archer was één van de Skagense vertegenwoordigers van het laat negentiende eeuwse Deense realisme en neo-impressionisme. In deze stromingen had men een voorkeur voor het schilderen van het dagelijkse leven van de lokale bevolking. Terwijl mannen vooral scenes in de buitenlucht afbeelden, was het huiselijk interieur vaak het domein van de vrouw en vrouwelijke kunstenaars. Het is dan ook het hoofdthema in het werk van de Deense kunstenares Anna Ancher. Wat Anchers werk zo bijzonder maakt zijn haar observaties van het licht en hoe het invloed heeft op kleur. In haar schilderijen is goed te zien dat Vermeer en Whistler haar voorbeelden waren.

Het schilderij Vissersdochter aan het naaien, zit een vrouw aan een tafel bij het raam te handwerken bij het laatste zonlicht van de dag. Net als in de meeste werken van Ancher, kijkt de afgebeelde persoon de toeschouwer niet aan; zo wordt men voyeuristisch deelgenoot gemaakt van een dagelijkse handeling. Ancher maakte dit schilderij rond 1899.

Anna Ancher 1859-1935
Vissersdochter aan het naaien, 1899