Nordic Art. Bruno Liljefors: ‘Gaaien’

Bruno Liljefors (Uppsala 1880 - Stockholm 1939) illustreerde al op jonge leeftijd boeken en tijdschriften over de natuur en het buitenleven en viel tussen zijn tijdgenoten op vanwege zijn liefde voor het schilderen van dieren. Hij was geobsedeerd door de vele patronen in de natuur en schilderde de meeste werken in de buitenlucht. Ook Liljefors studeerde buiten zijn landsgrenzen, onder meer in Düsseldorf en Parijs. Zijn werk ontwikkelde zich van gedetailleerd realistisch naar een stijl met krachtige composities en door de fotografie beïnvloede uitsneden. In de jaren 90 werkte hij meer en meer vanuit een gevoel.

Het schilderij Gaaien maakte Liljefors in 1886 en is een voorbeeld van een schilderij, waarin zijn gevoel voor compositie en realistische stijl duidelijk naar voren komen.

Bruno Liljefors 1860-1930
Gaaien, 1886