Nordic Art. Carl Larsson: ‘Voorbereidingen treffen voor een spel’

• Carl Larsson 1853-1919, Voorbereidingen treffen voor een spel, 1901, Olieverf op doek, 68 × 92 cm, Nationalmuseum, Stockholm www.nationalmuseum.se

Links zitten twee kinderen. Rechts staat een vrouw. Ze kijken de toeschouwer aardig aan en zijn duidelijk aan het poseren voor een bijzondere gebeurtenis.
Het schilderij heet 'Voorbereidingen treffen voor een spel', maar op de voorgrond zien wel alleen een rijk gevulde tafel. Dat spel gebeurt ook niet op deze tafel; er is een doorkijkje naar een andere kamer, precies in het midden van de compositie. Daar staat nog een tafel. Nu met kaarsen en een kaartspel.

De vrouw van Larsson hield zich bezig met het interieur, kleding en decoratie. Door de populariteit van de boeken van Larsson werd de inrichting als voorbeeld gezien voor het eigentijdse Zweedse interieur. Larsson werd beschouwd als de chroniqueur van de ambachtelijke interieurvorming. Zijn huis is nu ingericht als museum.

Carl Larsson 1853-1919
Voorbereidingen treffen voor een spel, 1901