Nordic Art. Nils Edvard Kreuger 'Het vallen van de avond'

• Nils Edvard Kreuger 'Het vallen van de avond' 1904, Nationalmuseum Stockholm

In dit werk van Nils Kreuger (Kalmar 1858 - Stockholm 1930) is de invloed van Vincent van Gogh en Paul Gauguin terug te zien. Kreuger reisde in 1881 af naar Parijs en kwam daar met de nieuwste stromingen in aanraking. Ook maakt hij zich daar de principes van plein-air schilderen eigen. Bij terugkeer in Zweden werd hij een voortrekker van de trends uit de Parijse kunstscene en was hij betrokken bij de Opponentengroep, een groep die de Zweedse kunst wilde hervormen.

Kreugers werk had een sterk nationaal-romantische inslag. Stadsgezichten waren een terugkerend thema in zijn werk, maar de motieven waar hij het meeste publieke erkenning voor kreeg waren zijn karakteristieke landschappen met paarden en koeien bij ochtend- of avondschemering, wanneer het licht op zijn zachtst en mildst is.

Nils Edvard Kreuger
Het vallen van de avond, 1904