Nordic Art. Nils Kreuger: ‘Avond in oktober bij Apelvik’

  • Nils Kreuger 1858-1930 Avond in oktober bij Apelvik, 1894, Peter & Renate Nahum, Londen www.leicestergalleries.com

Kreuger werd in 1874 toegelaten tot de Academie in Stockholm waar hij kunstenaars ontmoette als Richard Bergh en Karl Nordström. Met hen richtte hij in 1893 de Varberg School voor Beeldende Kunst op. In 1881 reisde Kreuger naar Parijs waar hij zich de principes van plein-air schilderen eigen maakte. Bij terugkeer in Zweden werd hij een voortrekker van trends uit de Parijse kunstscene van toen.

Na zijn terugkeer naar Zweden was Kreugerook betrokken bij de vorming van de Opponentengroep, die bestond uit kunstenaars die de regressieve aard van Zweedse kunst wilden hervormen, en speelde Kreuger ook een belangrijke rol in de stichting van de Kunstenaarsvereniging.

In de jaren negentig van de negentiende eeuw raakte Kreuger geïnspireerd door het werk van Vincent van Gogh en Paul Gauguin. Kreugers stijl werd daardoor beïnvloed en zijn schilderijen werden duidelijk meer gestileerd, met sterkere contouren en dikkere verflagen.  In Avond in oktober bij Apelvik zijn deze invloeden goed terug te zien. 

Kreugers werk  had een sterke nationaal-romantische inslag. Stadsgezichten en landschappen waren een veel terugkerend thema in zijn werk. Maar de meeste publieke erkenning kreeg hij voor zijn karakteristieke landschappen bij ochtend- of avondschemering, wanneer het licht op zijn zachtst is.

Nils Kreuger 1858-1930
Avond in oktober bij Apelvik, 1894
Olieverf op doek, 77 × 101 cm
Peter & Renate Nahum, Londen www.leicestergalleries.com