Nordic Art. Vilhelm Hammershøi: ‘Landschap uit Lejre’

Al eerder lieten we het werk 'Interieur met jonge vrouw' 1903 van Vilhelm Hammershøi zien. Opvallend in de verstilde figuratieve werken van Hammershøi is het ontbreken van een verhalend element. De schilderijen zijn zo 'ingericht' dat alle aandacht gaat naar een zeer geconstrueerde compositie, waarbij alle vormelementen met elkaar in balans zijn.

Dit is ook terug te zien in zijn landschappen. Hammershøi schilderde naast historische bouwwerken in Kopenhagen ook Deense landschappen waarin mensen, of menselijke activiteiten ontbreken.
Zoals in'Landschap uit Lejre' uit 1905, het schilderij dat Hammershøi maakte van het plaatsje in het midden van Sjaelland in oost-Denemarken. Ook hier is alles verstild. Door de lichte glooiing van de heuvels en de bossen en de vormen van de wolken - bijna symmetrisch in beeld gebracht - lijkt de tijd in het schilderij traag voorbij te glijden.

Emil Nolde, die Hammershøi in 1900 bezocht en de dichter Rainer Maria Rilke, die in 1904 een monografie over hem wilde schrijven, verbaasden zich over zijn teruggetrokken karakter en zwijgzaamheid.

'Landschap uit Lejre' behoort tot de collectie van het Nationalmuseum Stockholm.

• Vilhelm Hammershøi: ‘Landschap uit Lejre’, 1905, National Museum Stockholm