Portret van Rudolf Agricola, gemaakt door Lucas Cranach, voor het eerst in Groningen

23 september 2016

Een column in het Dagblad van het Noorden was de directe aanleiding voor een bijzondere bruikleen voor het Groninger Museum. Peter Karstkarel attendeerde zijn lezers op het feit dat het portret van de in Baflo geboren Rudolf Agricola, geschilderd door Lucas Cranach de oudere (Kronach 1472 – 1553 Weimar) nog nooit in Groningen te zien is geweest. Met dank aan de Bayerische Staatsgemäldesammlungen München (Alte Pinakothek) is dat vanaf heden voor twee jaar wel mogelijk. 

Op vrijdag 23 september 2016 om 14 uur wordt het portret feestelijk onthuld. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Rudolf Agricola (Baflo 1443 – 1485 Heidelberg), Latijn voor Roelof Huisman (huisman is de Middeleeuwse benaming van een landbouwer), bezocht de Latijnse school in Groningen. Hij haalde op zijn veertiende zijn bachelorexamen, werd in Leuven magister en vertrok toen naar Italië. Hier studeerde en woonde hij tien jaar. Hij was een groot geleerde die voortreffelijk Latijn schreef, het Grieks beheerste en zich in het Hebreeuws bekwaamde en was daarnaast een vaardig organist. Hij was vier jaar secretaris van de stad Groningen en ging in 1484 naar de universiteit van Heidelberg.

Het portret hangt in de zaal Erflaters van de presentatie De Collectie en wordt op vrijdag 23 september 2016 om 14 uur onthuld door de heer Dr. Bernhard Maaz, algemeen directeur van de Bayerischen Staatsgemäldesammlungen. Vooraf zal de heer Dr. Adrie van der Laan, een van de twee samenstellers van het onlangs verschenen boek Rudolf Agricola brieven, levens en lof, een toelichting geven op deze eminente Groningse geleerde.

  • Lucas Cranach, portret Rudolf Agricola, Bayerische Staatsgemäldesammlungen München (Alte Pinakothek)