Oriëntalistische kunstwerken in de tentoonstelling 'Het onbekende Rusland'

25 oktober 2010

Op zondag 19 december 2010 heropent het Groninger Museum met de tentoonstelling Het onbekende Rusland. Oriëntalistische schilderkunst 1850-1920. Deze expositie toont meer dan 100 kunstwerken uit Rusland, Oezbekistan en Armenië die gemaakt zijn in de 19e en vroeg 20e eeuw. De vele schilderijen van onder anderen de beroemde Russische schilder Vasili Vereshchagin geven een divers beeld van het oriëntalisme in deze periode. De tentoonstelling is te zien van 19 december 2010 tot en met 8 mei 2011.

Rusland en Oezbekistan
Het is met name het land Oezbekistan dat een inspiratiebron vormde voor de Russische schilders in de 19e eeuw. Van Vereshchagin, chroniqueur van de Russische veldtochten naar Oezbekistan, toont de tentoonstelling de grootste verzameling werken die ooit buiten Rusland te zien is geweest. Andere werken zijn van Russische kunstenaars die, geïnspireerd door de geschiedenis, de cultuur en het landschap besloten om zich in het verre zuiden te vestigen. Veel van hun werken komen uit de hoofdstad van de Oezbeekse autonome republiek Karakalpakië Nukus: diep weggestopt in de Oezbeekse woestijn bevindt zich hier een museum van moderne schilderkunst.

Armeense kunst en Martiros Sarian
Een thema in de tentoonstelling is de rijke traditie van de Armeense schilderkunst en haar banden met Rusland. Centraal staat daarin de schilder Martiros Sarian. Deze eminente kunstenaar leefde van 1880 tot 1972 en portretteerde vele bijzondere figuren uit de Armeense cultuur. Uit zijn schilderijen spreekt een nieuwe taal gebaseerd op heldere kleuren. Sarians werk komt zowel uit de Nationale Galerie van Armenië in Jerevan als uit het Staats Tretjakovmuseum in Moskou.

Het oriëntalistische verhaal
Andere thema’s die in de tentoonstelling de revue passeren zijn symbolische voorstellingen, het Bijbelse oosten, plaatselijke oosterse kunstenaars en de oriëntalistische motieven tussen de twee revoluties. De tentoonstelling gaat ook in op hoe de Russische overheersing en onderwerping van het oosten gezien moet worden in de culturele, sociale en politieke context van die tijd. In het thema van de sterke opkomst van het oriëntalisme in Rusland in de late 18e eeuw staat de confrontatie met het verleden en de constructie van de toekomst centraal. Het Bijbelse oosten wordt in de tentoonstelling vooral vertegenwoordigd door kunstwerken van de schilder Vasili Polenov, die grote reizen maakte naar Palestina. Plaatselijke oriëntale schilders betreffen kunstenaars uit de Kaukasus en Centraal Azië. Het sluitstuk van de tentoonstelling wordt gevormd door Evgeni Lansere’s monumentale, zeven meter lange schilderij De volken van Rusland.