Activiteiten Groninger Museum tot en met 10 april

30 maart 2011

Koffieconcert
In samenwerking met het Prins Claus Conservatorium vindt om de zondag een ‘Zondagochtendkoffieconcert’ plaats in het museum. De muziek zal passend zijn bij de tentoonstellingen van het moment. Tijdens deze concerten worden tegelijkertijd activiteiten voor kinderen georganiseerd. Komende zondag is er Trio Nuages (jazz).
Zondag 27 maart, 11.00 uur - 12.00 uur.

Open kinderatelier
Voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar is er de mogelijkheid om tijdens de ‘Zondagochtendkoffieconcerten’ een bezoek te brengen aan het kinderatelier. Kinderen kunnen hier zelf aan de slag om met allerlei materialen te laten zien dat ze kunstenaar kunnen zijn!

Masterclass Chi Peng
Sue-an van der Zijpp conservator hedendaagse beeldende kunst, design en mode geeft een masterclass over de tentoonstelling Chi-Peng. Chi Peng (1981) studeerde in 2005 af aan de Centrale Academie van de Schone Kunsten van Beijing in de richting fotografie. Veel van zijn foto’s tonen een enorme dynamiek en de niet te stuiten vooruitgang van China in beelden waarin realiteit en fantasie elkaar ontmoeten. Zijn geënsceneerde foto’s geven uitdrukking aan gevoelens van opwinding maar ook van twijfel en onzekerheid over de effecten van deze tijd en de steeds groter wordende druk om te presteren.
Woensdag 30 maart, 16.00 - 17.00 uur.

Museumweekend
Op 2 en 3 april is het weer Museumweekend. Dit jaar bestaat het Museumweekend 30 jaar. Vele musea zijn dat weekend gratis of met korting te bezoeken en er worden activiteiten georganiseerd. Ook het Groninger Museum is dat weekend voordelig te bezoeken.

Optreden ‘Lenya’
Julia Reinhold is geboren in Amsterdam en woont in Rotterdam. Ze begon als blues/rock zangeres met een punkachtig accent en in het amateurtheater als muzikant en actrice. Ze is als muzikante geschoold aan het conservatorium van Rotterdam. Julia houdt er van uit haar dagelijkse routine te stappen en experimenteert daarom veel. Alle muziek is goed voor haar zolang het maar eerlijk en intens is. Haar muziek bestaat uit een zwerftocht aan improvisaties. Ze bespeelt diverse instrumenten; het is maar net wat het liedje nodig heeft. Ze treedt op met haar vriend Goslink.
Zaterdag 2 april, 16.00 – 17.00 uur.

Concert door Inessa Kouteinikova en Irina Antonova
Voor de tentoonstelling Het onbekende Rusland reisde Inessa Kouteinikova naar Rusland, op zoek naar Oriëntalistische schilderkunst uit de 19de eeuw. Ze is ook mezzo-sopraan en op 3 april vertolkt zij, samen met Irina Antonova (piano) het volgende programma: Georgische Liederen (1854) van Mikhael Glinka; de Armeense Anthologie (veertiende- en vijftiende-eeuwse kloostermuziek); de vocale suite De Faun en het Herderinnetje (op.2, 1906) van Stravinsky.
Zondag 3 april, 15.00 – 16.00 uur.

Aglaya Koika
Dans en theatervoorstelling door Aglaya Koika, met de tentoonstelling ‘Het onbekende Rusland’ als inspiratiebron. In dit speciaal gemaakte theater rondom de tentoonstelling, komen de schilderijen tot leven. Bijzondere performance met kunsten, dans en theater.
Zondag 3 april, 11.00 - 12.00 uur.

Te gast bij het Groninger Museum: David Schimmelpenninck
In deze lezing geeft David Schimmelpenninck van der Oye, hoogleraar Russische geschiedenis aan de Brock Universiteit, St Catherines (Ontario) een uiteenzetting over het begrip en ontstaan van het Russisch oriëntalisme. Hij bekijkt een schilder en een componist wiens werken werden gemaakt in de late negentiende eeuw, in een tijd van tsaristische verovering in Centraal-Azië. De lezing zal worden begeleid door dia’s zowel als muzikale clips. David Schimmelpenninck is mede auteur van de catalogus ‘Het onbekende Rusland’.
Woensdag 6 april, 14.00 - 16.00 uur.

Instaprondleidingen
Iedere zondag organiseert het Groninger Museum twee rondleidingen voor de individuele museumbezoeker. Bezoekers kunnen kiezen voor een rondleiding over de tentoonstelling ‘Het Onbekende Rusland, Oriëntalistische Schilderkunst 1850-1920’ of een rondleiding met als thema ‘Vormgeving van het Groninger Museum’.
14.00 – 15.00 Instaprondleiding Het Onbekende Rusland, Oriëntalistische Schilderkunst 1850-1920
15.00 – 16.00 Instaprondleiding Vormgeving van het Groninger Museum

Voor meer informatie en reserveringen kunt u kijken op www.groningermuseum.nl

Noot voor de redactie