Activiteiten Groninger Museum tot en met 30 januari

18 januari 2011

Masterclass 'Het zilver van Groningen'
Masterclass door Egge Knol, conservator archeologie, geschiedenis en oude regionale kunst(nijverheid). Groningen was gedurende vele eeuwen een belangrijke zilverstad. De bekwame zilversmeden hadden een goed afzetgebied met de rijke stad, het welvarende Groningerland en in Noord-Drenthe. De expositie laat prachtige stukken zilver zien die in Groningen in de late 16e tot in de 20ste eeuw gemaakt zijn.
Datum: woensdag 19 januari, 16.00 uur – 17.00 uur.

Aglaya Koika
Dans en theatervoorstelling door Aglaya Koika, met de tentoonstelling ‘Het onbekende Rusland’ als inspiratiebron. In dit speciaal gemaakte theater rondom de tentoonstelling, komen de schilderijen tot leven. Bijzondere performance met kunsten, dans en theater.
Datum: zondag 23 januari, 11.00 – 12.00 uur

Dag van de poëzie: poëtische rondleiding
Donderdag 27 januari zullen als onderdeel van de ‘Dag van de poëzie’ twee poëtische rondleidingen worden gegeven door professionele dichters. De dichters die deze rondleidingen zullen verzorgen zijn Willem Jan van Wijk en Rodaan Al Galidi. Willem Jan van Wijk zal twee rondleidingen verzorgen over de tentoonstelling ‘Hoogtepunten uit de eigen collectie’ en Rodaan Al Galidi zal twee rondleidingen geven over de tentoonstelling ‘Het onbekende Rusland’.
Datum: Donderdag 27 januari, 11.00 uur & 14.00 uur (op beide tijdstippen worden dus twee verschillende rondleidingen gegeven)

Documentaire 'Van Moskou tot Magadan - De lange Arm van Rusland' door Jelle Brandt Corstius
Elk jaar op 29 september viert Abchazië de onafhankelijkheid van Georgië, verkregen na de bloedige oorlog begin jaren ‘90. Dit keer is het feest nog uitbundiger vanwege de erkenning als onafhankelijke staat door Rusland. Maar wat is het belang van Rusland? Verder bezoekt Jelle de datsja van Josef Stalin.
Datum: Vrijdag 28 januari, 14.00 uur

Interactief muziektheater 'Rusland in spiegelbeeld'
Nanke Flach, piano, Annette Scholten, cello en Saskia de Vries, stem, spelen gezamenlijk de voorstelling ‘Rusland in spiegelbeeld’. In een muzikaal verhaal worden de kinderen reisgenoot door mee te doen met de voorstelling. Behalve Russische volksmuziek is er muziek van onder andere Rachmaninov en Borodin, componisten uit de tijd van de tentoonstelling. In deze muziek zijn ook veel oriëntaalse invloeden te vinden. De kinderen worden voordat ze naar het theater gaan meegenomen naar de tentoonstelling om alvast in de sfeer te komen.
Datum: 30 januari, 14.00 uur – 15.00 uur. Leeftijd: 4 tot 12 jaar

Instaprondleidingen
Iedere zondag organiseert het Groninger Museum twee rondleidingen voor de individuele museumbezoeker. Bezoekers kunnen kiezen voor een rondleiding over de tentoonstelling ‘Het Onbekende Rusland, Oriëntalistische Schilderkunst 1850-1920’ of een rondleiding met als thema ‘Vormgeving van het Groninger Museum’.

14.00 – 15.00 Instaprondleiding Het Onbekende Rusland, Oriëntalistische Schilderkunst 1850-1920
15.00 – 16.00 Instaprondleiding Vormgeving van het Groninger Museum

Koffieconcert
In samenwerking met het Prins Claus Conservatorium vindt om de zondag een ‘Zondagochtendkoffieconcert’ plaats in het museum. De muziek zal passend zijn bij de tentoonstellingen van het moment. Tijdens deze concerten worden tegelijkertijd activiteiten voor kinderen georganiseerd.
Datum: 30 januari, 11.00 uur tot 12.00 uur.

Open kinderatelier
Voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar is er de mogelijkheid om tijdens de ‘Zondagochtendkoffieconcerten’ een bezoek te brengen aan het kinderatelier. Kinderen kunnen hier zelf aan de slag om met allerlei materialen te laten zien dat ze kunstenaar kunnen zijn!