Ai Weiwei

28 februari 2008

Ai Weiwei
2 maart tot en met 23 november 2008
Van 2 maart tot en met 23 november 2008 is in het Groninger Museum een solotentoonstelling te zien van Ai Weiwei. Ai Weiwei (1957) is een van de belangrijkste personen in de hedendaagse kunstwereld in China.


Recent was hij als adviseur betrokken bij het ontwerp van het Olympisch Stadion in Beijing. Deze solo-expositie wordt zijn debuut in het Groninger Museum.

Het werk van Ai Weiwei omvat performances, installaties en architectuur. Vanaf 1978 manifesteerde Ai Weiwei zich in de kunstwereld van Beijing als lid van de kunstenaarsvereniging Xingxing (the Stars). Toen deze zich in 1983 ophief, vestigde hij zich in New York. In 1993 keerde hij terug naar Beijing en vanaf dat moment begon hij traditionele Chinese elementen in zijn werk te gebruiken waarmee hij het mechanisme van politieke en nationale symboliek op provocerende wijze verkent. Voor een van zijn werken liet hij een urn uit de Han-dynastie op de grond kapot vallen. Ook andere objecten van nationale trots vielen bij wijze van statement uit zijn handen. Oude vazen beschilderde hij met het Coca- Cola logo, of ze werden in vrolijke kleuren geverfd. Vervolgens presenteerde hij ze als goedkope vervalsingen. In 1997 richtte hij het China Arts Archives and Warehouse op, dat een podium biedt voor jonge en experimentele kunstenaars.

Centraal in deze tentoonstelling is Ai Weiwei’s fascinatie voor keramiek. Het is een materiaal dat als een rode draad door zijn oeuvre loopt en dat sterk verbonden is met de Chinese culturele identiteit. In het Coop Himmelb(l)au Paviljoen is een van zijn meest recente werken Pillars te zien. Dit werk omvat een woud van levensgrote vazen waar de bezoeker tussendoor kan lopen.

Voor meer informatie
Publiciteit:
Josee Selbach, 050 3666555, jselbach@groningermuseum.nl, Carianne Nieman, cnieman@groningermuseum.nl.
Tentoonstellingscoördinator: Sue-an van der Zijpp
Vormgeving tentoonstelling: Mark Wilson