Anuschka Blommers en Niels Schumm

26 jan 2006

Van 25 februari t/m 1 oktober 2006 presenteert het Groninger Museum een overzichtstentoonstelling van het fotografisch duo Anuschka Blommers en Niels Schumm. Blommers (Purmerend, 1969) en Schumm (Naarden, 1969) behoren al enkele jaren tot de meest gewilde mode- en portretfotografen van hun generatie.
De tentoonstelling is te zien in paviljoen Mendini 1.

De tentoonstelling laat een selectie zien van portretten, modefoto’s en een aantal intrigerende ‘stillevens’. Het merendeel van de ruim zestig foto’s die tentoongesteld zijn is op groot formaat afgedrukt, en alle foto’s zijn door het Groninger Museum aangekocht.

Blommers en Schumm zijn in 1996 afgestudeerd aan de Rietveld Academie en werken sindsdien samen. Ze publiceerden in internationale tijdschriften als BLVD, Purple, Spin, I-D, Self Service en RE. Ze hebben in eerste instantie hun plek in de internationale modewereld weten te veroveren met onconventionele, vervreemdende modefotografie.

In plaats van met professionele modellen werken ze vaak met vrienden en bekenden voor hun modereportages.

Daarnaast zijn zij gespecialiseerd in portretkunst, getuige de serie Class of ‘98 (1998), waarvoor piepjonge, aankomende modellen van een Londens bureau tegen een blauwe achtergrond werden gefotografeerd: professioneel gekapt, maar met vaak nog een onzekere blik in de ogen. Met hun serie The Influence portretteren Blommers en Schumm een nieuwe generatie internationale fashionista’s (modeontwerpers, stylisten, uitgevers van modebladen), onder wie Hussein Chalayan en Viktor & Rolf.

Noot aan de redactie
Samenstelling:
Mark Wilson en Ruud Schenk

Voor meer informatie:
Josee Selbach, jselbach@groningermuseum.nl of Jolien Kunst, jkunst@groningermuseum.nl, +31(0)50-3666555
www.groningermuseum.nl