Beeld van een verzameling

25 september 2006

Van 30 september 2006 tot en met 25 februari 2007 organiseert het Groninger Museum in de zalen van het Ploegpaviljoen de tentoonstelling Beeld van een verzameling ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van Wim Koops. De kunstverzameling van Wim Koops (Groningen, 1925) staat in deze tentoonstelling centraal.

Wim Koops is een uitgesproken en karaktervolle man. Eén van principes, met opvattingen en van een dergelijke punctualiteit zoals men nog maar zelden tegenkomt. Deze zorgvuldigheid zie je terug in de zorg waarmee door hem is verzameld. Zijn collectie omvat naast een aantal belangrijke schilderijen van onder anderen Jan Altink, Jo van Dijk, Johan Dijkstra, Jan Franken Pzn., Marten Klompien en Jan van der Zee vooral werken op papier. De kern hiervan bestaat uit, in veel gevallen, unieke tekeningen en grafiek van de belangrijkste kunstenaars van De Ploeg. Deze werken zijn ingebed in een brede kunsthistorische context. Er bevinden zich bladen grafiek in de collectie van Europese expressionisten als Erich Heckel, Ludwig Meidner, Otto Mueller, Ernst Barlach, Lyonel Feininger en Jozef Cantré, die stilistische verwantschappen vertonen met het werk van Ploegleden. Behalve als collectioneur is Koops ook belangrijk voor het Groninger Museum vanwege de verscheidene bestuursfuncties die hij vervulde. In de tentoonstelling is daarom, naast werken uit de collectie Koops, ook aandacht besteedt aan de schilderijen die het Groninger Museum heeft verworven dankzij financiële steun van Stichtingen J.B. Scholtenfonds en H.S. Kammingafonds, de Stichting Beringer Hazewinkel, en schilderijen uit het bezit van de Stichting De Ploeg.

Boek
Bij deze tentoonstelling verschijnt het boek In het Spoor van De Ploeg – De verzameling Wim Koops, dat mogelijk is gemaakt dankzij financiële steun van de Stichting Beringer Hazewinkel. Auteurs zijn Alma Burema, Doeke Sijens en Han Steenbruggen. Kosten €18.50.

Noot aan de redactie
Voor meer informatie:

Josee Selbach, jselbach@groningermuseum.nl, 050-3666555 www.groningermuseum.nl, Roel van Venrooij, rvanvenrooij@groningermuseum.nl