Bijzondere gevelsteen voor Groninger Museum

7 mei 2010

Bijzondere gevelsteen voor Groninger Museum

Woningcorporatie Acantus Groep uit Veendam heeft het Groninger Museum de bijzondere gevelsteen ‘Woningplan 1950’ geschonken. De steen is ontworpen en gemaakt door de Groninger keramist Anno Smith (1915-1990). Het exemplaar symboliseert de eendrachtige strijd voor goede betaalbare woningen, in een tijd waar door oorlogsschade en bevolkingsgroei van een groot tekort aan woonruimte sprake was. De nieuwe aanwinst is van 30 mei tot en met 5 september 2010 te zien tijdens de tentoonstelling; Nu in het oude Groninger Museum! 100 jaar verzamelen (1894-1994)

Anno Smith heeft in de jaren vijftig en zestig veel kleurrijk bouwkeramiek vervaardigd in de provincie Groningen. Het randschrift op de steen luidt: DEZE STEEN IS GELEGD ALS SYMBOOL VAN DE EENDRACHTIGE SAMENWERKING VAN 30 GEMEENTEN TER VERWEZENLIJKING VAN HET 1000 WONINGENPLAN 1950. Dit plan was ontwikkeld op initiatief van de heer Ottevanger, burgemeester van Ulrum. Samen met architect Hoekstra (Bureau Kuiler & Drewes), had hij een gedegen woning ontworpen en dertig gemeenten ontwikkelden samen een plan voor in totaal 1000 van deze woningen. De gevelsteen kwam vrij tijdens het slopen van woningen in Ter Apel op de hoek Havenstraat en Jacob Wiltinghstraat. Alle dertig deelnemende gemeenten kenden een dergelijke steen met het eigen wapen op een centrale plaats. In Ulrum en Leek zijn stenen in situ en in Zuidbroek zal de steen in nieuwbouw worden herplaatst. Het Groninger Museum verneemt graag welke stenen verder nog op hun originele plaats zijn.

In het Groninger Museum/Forum kan de steen een rol spelen in presentaties over de opbouw in de jaren vijftig.

Noot aan de redactie: Voor meer informatie:
Evelien Bijlefeld, ebijlefeld@groningermuseum.nl, Josee Selbach, jselbach@groningermuseum.nl, 050-3666555, www.groningermuseum.nl.

Adres Oude Groninger Museum:
Praediniussingel 59, 9711 AG Groningen.
Openingstijden Oude Groninger Museum: di. t/m zo. van 10.00-17.00 uur.
Gesloten op maandag.