Cartes de visite portretjes

29 september 2005

In het prentenkabinet van het Groninger Museum worden ter gelegenheid van de tentoonstelling Oog in Oog de Cartes visite portretjes tentoongesteld van 17 september t/m 27 november 2005. Cartes de visite portretjes is een keuze uit 19de eeuwse portretfoto’s van de Groninger Archieven.

Naast de tentoonstelling Oog in Oog, die geheel in het teken staat van hedendaagse fotografie uit eigen collectie, schenkt het Groninger Museum aandacht aan de historische visitekaartportretjes. Deze werden vanaf 1855 internationaal een grote rage. Een fotograaf rond die tijd kon meerdere foto’s op één negatiefplaat maken. Deze relatief goedkope manier van afdrukken zorgde ervoor dat een veel grotere groep mensen zichzelf kon laten portretteren.

In de tentoonstelling zijn bijzondere portretten van prominente en minder bekende Groningers te zien, zoals Aletta Jacobs en de honderdjarige Gerard Adrianus Boomgaard. De voornaamste reden van mensen om de carte de visite te laten afdrukken was voor privé gebruik. Behalve portretten werden er ook stadsgezichten en kunstwerken afgedrukt. De ontwikkeling van de kartonnen visitekaartportretjes van ca. 8.5cm x 6cm ging snel, en het kabinetportret (ca. 11cm x 6cm) werd steeds populairder.

De vormgeving maakte ook een flinke ontwikkeling door: van sobere aanzichten tot geschilderde landschappen, later werden er zelfs attributen toegevoegd.

De rage bereikte zijn hoogtepunt tussen 1860 – 1900. Er kwam een eind aan de rage tegen de tijd dat de eerste wereldoorlog uitbrak. De prijzen daalden door toenemende concurrentie en de fotografie werd in die tijd steeds meer een gemeengoed in plaats van een exclusiviteit.

Noot aan de redactie:
Samenstelling tentoonstelling Groninger Museum: Ruud Schenk en Mark Wilson

Voor meer informatie:
Josee Selbach, jselbach@groningermuseum.nl, 050-3666555, Jolien Kunst, jkunst@groningermuseum.nl www.groningermuseum.nl.

Openingstijden:
di. t/m zo. en op feestdagen van 10.00-17.00 uur.
In juli en augustus ook op maandag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.
Gesloten op 25 december en 1 januari.