Con Artists - A silent history

10 april 2007

Het Groninger Museum toont in het prentenkabinet tekeningen van de New Yorkse graffitikunstenaars Case 2 en Kez 5. De tentoonstelling is te zien van 12 mei tot en met 16 september 2007.

Case 2 en Kez 5 tekenen hun eigen verhalen en dromen. Vanwege hun verblijf in de gevangenis zijn ze gedwongen materiaal te gebruiken wat voorhanden is. De tentoonstelling laat een diversiteit aan materiaal zien. Zo tekent Case 2 op enveloppen en op papieren mutsjes die in de gevangeniscafetaria gebruikt worden. Case 2 werkt al sinds 1970, en behoort tot de oude garde van de New Yorkse graffitiscène.

Kez 5 kan gezien worden als een vertegenwoordiger van de jonge graffitikunstenaars. Kez 5 heeft grote bewondering voor het werk van Case 2. In de tentoonstelling is een portret te zien welke Kez 5 heeft gemaakt van Case 2.

Case 2 en Kez 5 zijn een aantal keren veroordeeld, onder andere voor het maken van Graffitipieces op eigendommen van anderen.

De straatkunstenaars verenigen zich in zogenaamde crews. In deze crews is de status van groot belang. De legitimiteit als artiest wordt niet alleen bepaald door technische en expressieve kwaliteiten, stilistische bijdragen of grote productie ook de reputatie is erg belangrijk. Het bezitten van een strafblad is statusverhogend.

Con Artists is samengesteld door Hugo Martinez en Antonio Zaya van de organisatie All City, New York. Con Artists is onderdeel van All City Series, een reizend project over de geschiedenis, cultuur en controversen van graffiti. De All City Series zal bestaan uit verschillende tentoonstellingen, publicaties, publieke programma’s en educatieve projecten. Het Groninger Museum is gastheer van de eerste tentoonstelling in deze reeks.

Noot aan de redactie
Voor meer informatie:
Josee Selbach, jselbach@groningermuseum.nl, 050-3666555, Roel van Venrooij, rvanvenrooij@groningermuseum.nl, www.groningermuseum.nl. Openingstijden: di. t/m zo. en op feestdagen van 10.00-17.00 uur. Gesloten op maandag, 25 december 1 januari en 30 april.