Een miljoen voor Groninger Museum

18 februari 2010

Een miljoen voor Groninger Museum
De Gemeente Groningen draagt 1 miljoen euro bij aan de revitalisatie van het Groninger Museum. Het Groninger Museum is verheugd dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt als eigenaar van het gebouw.

Sinds de opening in 1994 hebben in totaal 3.732.000 bezoekers het Groninger Museum bezocht. Door het overdonderende succes is het gebouw echter toe aan een revitalisering. De ambitie hiervoor is groot. De revitalisatie is in twee fases gepland.

Eerste fase
Het museum heeft een plan voor revitalisering. Het plan rust op drie pijlers:
* Innovatie: een modern infocentrum en ontvangstruimtes.
* Verbetering van het gebouw.
* Onderhoud en restauratie: de gouden toren herwint zijn glans, paviljoens krijgen weer kleur en vochtige vloeren worden hersteld.

Bij al deze onderdelen wordt het museum geadviseerd door Buro Mendini. Voor de herinrichting van de nieuwe ruimtes zijn drie ontwerpers uitgenodigd. Het infocentrum wordt ontworpen door Jaimy Hayon en de ontvangstruimte wordt vormgegeven door Studio Job. De herinrichting van het café /restaurant zal uitgevoerd worden door de vormgever Maarten Baas. Uitvoering van de eerste fase is gepland van 12 april t/m 17 december 2010.

Tweede Fase
De gewenste uitbreiding van een nieuwe doorgang over de binnenpiazza van het Mendini -paviljoen naar de centrale hal maakt onderdeel uit van fase twee. Voor deze uitbreiding dient een bestemmingsplanprocedure te worden gevolgd.

Urgentie
De urgentie van dit plan is hoog, niet alleen omdat technisch onderhoud onvermijdelijk is, maar ook omdat het museum op kwaliteit moet concurreren met de top van musea in Nederland en West-Europa. Het Groninger Museum werkt voor dit project nauw samen met de Gemeente Groningen, grootste subsidiegever maar ook eigenaar van het gebouw. De gemeente neemt nu haar verantwoordelijkheid en stelt zich garant voor het technische projectmanagement en voor een deel van de kosten die worden geraamd op een totaal van € 5,7 miljoen.

Nu in het Oude Groninger Museum! 100 jaar verzamelen 1894-1994
Bij gelegenheid van de tijdelijke sluiting van het Groninger Museum wegens renovatie toont het museum gedurende de zomermaanden van 30 mei t/m 5 september 2010 de tentoonstelling Nu in het oude Groninger Museum! 100 jaar verzamelen 1894-1994.
De tentoonstelling zal te zien zijn in Academie Minerva, het voormalige gebouw van het Groninger Museum aan de Praediniussingel in Groningen.

Voor de redactie Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Josee Selbach, Groninger Museum telefoon 050 3666555, jselbach@groningermuseum.nl