Een nieuw geloof in Groningerland

15 oktober 2008

Een nieuw geloof in Groningerland
11 oktober tot en met 12 december 2008
Het Groninger Museum organiseert in het kader van Het verleden van Groningen in de kerk van het Noord-Groninger dorpje Rottum een presentatie over de komst van het christendom in het Groningerland.


In de 8e eeuw kwamen verschillende zendelingen naar Noord-Groningen om in het verlengde van de verovering van onze streken door de Franken, hier het christendom te brengen. Voor Groningen was het Liudger die het evangelie bracht. Liudger verrichtte bij Helwerd een wonder. De blinde bard Bernlef, die bekend stond om zijn heidense gezang, maakte hij weer ziende. Vanaf dat moment zong hij de lof van de christelijke god. Dit verhaal kunt u in de kerk horen, terwijl u door het raam uitkijkt naar Helwerd. In de kerk treft u meer verhalen en panelen met informatie aan.

Overzicht lezingen in de kerk van Rottum

Zaterdagmiddag 18 oktober 2008, om 13.00 uur.
Vertrek vanaf het Museum het Hoogeland. Wandeling van Warffum naar Rottum. In Rottum spreekt dr. Egge Knol, Groninger Museum over Weldadig wonen op wierden in een waterrijk land.

Zaterdagmiddag 25 oktober 2008, om 14.00 uur.
Korte voordracht dr. Jeroen Benders, Rijksuniversiteit Groningen, Kerken, kloosters en economie. Aansluitend orgelmuziek van Roelof Kuik.

Zondagmiddag 16 november 2008, om 15.00 uur.
Voordracht dr. Egge Knol, Groninger Museum: Kerstening op de kwelder, de overgang van Noord-Nederland tot het christendom.

Als afsluiting vindt er een optreden plaats van het duo Pol Wijnberg en Gerhard Wentink. Dit duo brengt onder de naam Subshade poëtische muziek met zang, piano, accordeon en klarinet. Een mix van klassiek, folk en eigentijds, waarbij de tekst een belangrijke rol speelt.

De kerk van Rottum is elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur.
Voor de kerk van Rottum geldt vrij entree.

Noot aan de redactie
Organisator: Egge Knol
Voor meer informatie:
Josee Selbach, jselbach@groningermuseum.nl, 050-3666555, Evelien Bijlefeld, ebijlefeld@groningermuseum.nl, 050-3666555, www.groningermuseum.nl.

Openingstijden:
dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur.
Vrijdag tot 22.00 uur geopend.
Gesloten op maandag, 25 december en 1 januari.