Een nieuwe Elisabeth Wassenbergh voor het Groninger Museum

9 maart 2011

Op dinsdag 8 maart 2011 heeft het Groninger Museum een nieuw ontdekt schilderij van de achttiende eeuwse Groninger schilderes Elisabeth Geertruida Wassenbergh overhandigd gekregen. Het is vorig jaar op een veiling in Amsterdam gekocht met steun van de Vrienden van het Groninger Museum. De titel van het werk luidt: Er gebeurt iets op de gang. Dat werk is nu door het Groninger Museum verworven.

Werk van E.G. Wassenbergh is zeer zeldzaam en altijd klein van formaat.Het kenmerkende werk zijn genrestukjes, maar ze maakte ook portretten. Er waren slechts vijftien werken van haar hand bekend waaronder drie tekeningen. In 1863 werden bij de veiling van de kunstverzameling van Pieter Roelfzema en zijn vrouw Albarta ten Oever, die woonden in de Poelestraat, onder nummer 212 vijf kabinetstukjes in eiken houten kastjes ontdekt. Het werk dat nu door het Groninger Museum verworven is is niet gedateerd maar zal uit 1756 zijn.

Zeldzaam werk
In Groningen gesitueerde interieurschilderingen zijn zeldzaam. Ze geven een prachtig beeld van Groninger interieurs. Het staat niet vast dat mejuffrouw Wassenbergh een specifiek interieur portretteerde, maar ze haalde de elementen wel uit haar directe omgeving. Daarmee is het schilderij voor Groningen en het Groninger Museum belangrijk. Tenslotte is werk van vrouwelijke kunstenaars uit voorbije eeuwen helaas weinig bewaard.

Het is het tiende en grootste werk van haar hand in de collectie van het Groninger Museum.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie/pr/marketing: Willemien Bouwers, telefoon: 050 - 3 666 555.
E-mail: wbouwers@groningermuseum.nl

Bijschrift foto:
Elisabeth Geertruida Wassenbergh (1729-1781)
Er gebeurt iets op de gang, c. 1756
Paneel 33.8 x 41.6 cm
Inv.nr. 2010.0286

• Elisabeth Wassenbergh, 'Er gebeurt iets op de gang', 1756

Beeldmateriaal Elisabeth Wassenberg

Beeldmateriaal Elisabeth Wassenberg (.ZIP)