Expositie De Vuurvogel wegens succes verlengd

8 juli 2011

De expositie De Vuurvogel is wegens succes verlengd tot en met 4 september.

In het project de Vuurvogel is bijzondere aandacht besteed aan het speciaal onderwijs. Vele groepen uit de vier clustergebieden- slechtziend, slechthorend, verstandelijk beperkt of  psychische problemen- hebben met op hen gerichte programma’s de installatie bezocht. Voor alle kinderen een bijzondere ervaring. Het Groninger Museum wil de contacten met speciaal onderwijs graag verstevigen en aanbiedingen doen in de toekomst. Ook vanuit het reguliere onderwijs hebben duizenden kinderen De Vuurvogel bezocht.
Beeldend kunstenaar Othilia Verdurmen heeft zich laten inspireren door de mythe van de vuurvogel. De vogel Phoenix bouwt een nest van citroengras en mirre en steekt dat in brand om te sterven in het vuur en opnieuw te worden geboren en uit de as te herrijzen. Hij is het symbool van zowel de onverwoestbaarheid van het leven als het ongrijpbare van de dood.

Laag over laag schept Othilia met textiel intense, fantasievolle beelden, vormen en kleuren. Zij schildert met stof en licht en maakt metershoge sculpturale objecten bedekt met honderden structuren. Haar werk is heel gedetailleerd en contrastrijk. Haar kleur- en materiaalgebruik is opvallend en origineel. De dode vuurvogel is een groot object, ruim zeven meter breed, dat van alle kanten kan worden bekeken. Geluiden, geuren, filmbeelden en veranderend licht maken een bezoek aan deze tentoonstelling tot een fascinerende ervaring. De herboren vogel weerspiegelt zijn vorm, maar straalt ook energie en levenslust uit en heeft hele andere kleuren.

Meer informatie
Het fotoboek 'De Vuurvogel' van Othilia Verdurmen is te verkrijgen in de museumwinkel van het Groninger Museum à € 29,90.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie/pr/marketing: Willemien Bouwers, telefoon: 050 - 3 666 555.
E-mail: wbouwers@groningermuseum.nl