Gift voor Groninger Museum

8 februari 2007

Het Groninger Museum krijgt gedurende 5 jaar 300.000 euro van de BankGiro Loterij! Deze bijdrage is bestemd voor het versterken van de collectie. De BankGiro Loterij wil het cultureel erfgoed voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk maken en stelt daarom 51,2 miljoen euro beschikbaar voor 39 culturele instellingen.

De motivatie van de BankGiro Loterij voor de schenking was als volgt: 'Het Groninger Museum is met haar spectaculaire museumgebouw en actieve tentoonstellingsbeleid al jaren in staat veel bezoekers naar Groningen te laten afreizen. Het museum is met recht hét museum van het noorden van Nederland. Een bijdrage van de loterij geeft een belangrijke impuls aan het museum dat nu met beperkte middelen de collectie mondjesmaat kan aanvullen maar niet in staat is grote aankopen te doen.'

Uiteraard is het Groninger Museum zeer ingenomen met deze vorm van erkenning! Zie voor meer informatie het persbericht van de BankGiro Loterij hieronder.

Persbericht BankGiro Loterij
CULTUREEL ERFGOED VOOR BREED PUBLIEK TOEGANKELIJK MAKEN

BankGiro Loterij: 20 nieuwe begunstigden voor cultuur in Nederland
Door de financiering van 20 nieuwe culturele instellingen geeft de BankGiro Loterij een belangrijke impuls aan de Collectie Nederland. Boudewijn Poelmann, voorzitter van de BankGiro Loterij, maakte de inleg bekend over 2006, ruim 100 miljoen euro. Hiervan gaat 51,2 miljoen euro naar de 39 culturele instellingen die de BankGiro Loterij steunt. Geld dat deze instellingen kunnen besteden voor de aankoop, restauratie en presentatie van de vaste collecties en voor de aankoop en restauratie van monumenten.

50% voor cultuur
De BankGiro Loterij steunt culturele instellingen in Nederland. Dankzij de meer dan één miljoen deelnemers van de BankGiro Loterij is er uit de afdracht 2006 een bedrag van ruim 51 miljoen euro verdeeld onder een breed scala aan culturele instellingen, waaronder 20 nieuwe toetreders:

BOEi, Museum Boijmans Van Beuningen, Gemeentemuseum Den Haag, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Het Groninger Museum, Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, Nederlands Architectuurinstituut, Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam, Het Amsterdams Historisch Museum, Anne Frank Stichting, Bonnefantenmuseum, Centraal Museum, Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement, Singer Laren en KIT Tropenmuseum krijgen de komende vijf jaar een bijdrage van de BankGiro Loterij. Daarnaast ontvangen de Koninklijke Bibliotheek, Museum voor figuratieve kunst De Buitenplaats, Stichting De Pieterskerk, Stichting De Witte Roos en Kasteel Amerongen eenmalig een bijdrage.

De BankGiro Loterij heeft deze middelen beschikbaar omdat het Skanfonds en Oranje Fonds in 2006 overstapten van de BankGiro Loterij naar de Postcode Loterij. Om een helder en flexibel verdeelsysteem van kansspelgelden te creëren is ervoor gekozen om de BankGiro Loterij dé loterij voor cultuur te maken. In 2006 is het effect hiervan voor het eerst merkbaar omdat er nu zoveel gelden vrijvallen voor de sector cultuur.

1 op de 5 wint
 De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, heeft gemiddeld de hoogste winkans van alle goededoelenloterijen in Nederland. Bijna één miljoen mensen spelen maandelijks mee met de BankGiro Loterij. Met het eigen bank- of girorekeningnummer als lotnummer maken deelnemers elke maand kans op bijna 200.000 prijzen, waaronder de maandelijkse hoofdprijs van 500.000 euro.