Gratis toegang voor kinderen tot en met 12 jaar in het Groninger Museum

29 september 2009

Gratis toegang voor kinderen tot en met 12 jaar in het Groninger Museum
Vanaf 1 oktober 2009 is het Groninger Museum voor kinderen tot en met 12 jaar gratis. Omdat oktober kindermaand is, zijn er speciaal voor de kinderen nog meer activiteiten in het museum te beleven. Ted van Lieshout vertelt over zijn nieuwste boek 'Het papieren museum', workshops in het open kinderatelier, een gratis speurtocht door de tentoonstelling van Folkert de Jong en het gebouw en speciale kinder- rondleidingen.


Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wilde aanvankelijk per 1 september 2009 grootschalig gaan experimenteren met het gratis toegankelijk maken van alle musea voor kinderen tot en met twaalf jaar oud, maar heeft dit nu op de lange baan geschoven. Het Groninger Museum vindt het belangrijk dat kinderen tot en met 12 jaar gratis toegang krijgen. Omdat zij dan al op jonge leeftijd in aanraking komen met kunst, draagt dit bij aan hun creatieve ontwikkeling. In het afgelopen jaar hebben circa 6000 kinderen het museum bezocht.

Kinderactiviteiten:
In de maand oktober worden de volgende activiteiten georganiseerd.

Open kinderatelier
De kinderen bezichtigen eerst de tentoonstelling van Folkert de Jong. De Jong gebruikt historische figuren en gebeurtenissen in zijn werk. Voor deze activiteit wordt echter de Groningse geschiedenis gebruikt van de familie Sichterman. De familie Sichterman neemt een vooraanstaande plaats in in de geschiedenis van het 18de-eeuwse Groningen. In de loop van de tijd heeft het Groninger Museum verschillende voorwerpen uit hun rijke verzameling verkregen, herkenbaar aan het familiewapen van de eekhoorn. De kinderen kunnen in het atelier zelf een familiewapen maken van schuimrubber (materiaalgebruik wat in de sfeer van het werk van Folkert de Jong ligt). Voor het wapen gebruiken de kinderen hun eigen achternaam of bijvoorbeeld een beroep wat veel in de familie voorkomt, of iets wat ze later zelf willen worden.

Data:
Zondag 11 oktober 2009
Tijd: 12.00-16.00 uur
Zondag 18 oktober 2009
Tijd: 12.00-16.00 uur
Zaterdag 24 oktober 2009
Tijd: 12.00-16.00 uur

Aart Staartjes leest voor uit ‘Hannes’
Aart Staartjes leest voor uit zijn eerste kinderboek ‘Hannes’. Hannes is een arm jongetje uit een rijk dorp. De verhalen over Hannes spelen in een veilig, overzichtelijk Holland van warme chocolademelk, bij moeder op schoot kruipen en zandkastelen bouwen op het strand. Het is een boek over gelukkig zijn met eenvoudige dingen. Een verademing in de wereld van computers en cola.
Voor deze activiteit geldt vol is vol, reserveringen hebben voorrang

Dinsdag 20 oktober 2009
Tijd: 15.00 - 16.00 uur

Ted van Lieshout
Hoera! Ted van Lieshout vertelt over zijn Papieren Museum. Kom luisteren! Als directeur van Het Papieren Museum kan hij vertellen over van alles in zijn museum. Over een restauratie atelier en een garderobe, een nooduitgang en een directiekamer. Die directiekamer is, zoals het hoort, getooid met het opschrift verboden toegang. De bijbehorende tekst staat ondersteboven en in spiegelschrift afgebeeld. Een (jonge) bezoeker die hier binnensluipt om te spioneren, moet moeite doen om achter het hier zorgvuldig verborgen geheim te komen. En een echte onthulling volgt, over een van de geëxposeerde werken in dit museum.

Ted van Lieshout kan meesterlijk over kunst vertellen en heeft dit allemaal opgeschreven in een boek dat te koop is in het Groninger Museum en door hem kan worden voorzien van een handtekening. In zijn Papieren Museum gaat het Ted van Lieshout niet alleen om wat hij mooi vindt en waarom, minstens zo oprecht is hij over wat er naar zijn smaak lelijk of mislukt is. Hij daagt de bezoeker van zijn boek, op mild provocerende wijze, uit een eigen mening te vormen. Daarnaast geeft hij heldere informatie over kunstopvattingen en -stromingen. Van Lieshout biedt kinderen een ideale ingang tot de schone kunsten. Ted van Lieshout is een ideale conservator, voor een kind, maar ook voor een volwassen leek.
Voor deze activiteit geldt vol is vol.

Zondag 25 oktober 2009
Tijd: 14.00-15.00 uur
Locatie: Auditorium

Speurtocht
In de periode van 17 oktober tot 1 november 2009 kunnen kinderen in de leeftijdscategorie van 4 tot 7 jaar en van 7 tot en met 12 jaar gratis deelnemen aan een speurtocht door de tentoonstelling van Folkert de Jong. Circle Of Trust. Selected Works 2001-2009 of het spraakmakende gebouw van het Groninger Museum.

Rondleiding
In de hele maand oktober kunnen kinderen van 4 tot 7 jaar en van 7 tot en met 12 jaar deelnemen aan een gratis kinder- rondleiding door het museum. Meer informatie kunt u vinden op de website www.groningermuseum.nl.

Folkert de Jong
In het Groninger Museum is van 11 oktober 2009 tot en met 11 april 2010 de tentoonstelling te zien Folkert de Jong. Circle of Trust. Selected Works 2001-2009. De Jong is bekend om zijn levensgrote beeldengroepen die gemaakt zijn van styrofoam en polyurethaanschuim.

JuniorClub
Het Groninger Museum heeft speciaal voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar een eigen JuniorClub. Kinderen die lid zijn worden uitgenodigd voor vele activiteiten waaronder workshops in het atelier, speciale ontmoetingen met kunstenaars en het bekijken van de (nieuwe) tentoonstellingen. Voor meer informatie kijk op: www.groningermuseum.nl, link JuniorClub.

Noot aan de redactie
Voor meer informatie:
Evelien Bijlefeld, ebijlefeld@groningermuseum.nl, Josee Selbach, jselbach@groningermuseum.nl, 050-3666555, www.groningermuseum.nl.

Openingstijden:
di. t/m zo. en op feestdagen van 10.00-17.00 uur.
Op vrijdag tot 22.00 uur.
Gesloten op maandag, 25 december en 1 januari.