Groningen in Glas

12 juni 2009

Groningen in glas
Centrale Bibliotheek Groningen
8 juni tot en met 6 september 2009
In het Historisch Informatie Plein (HIP) op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek in de Oude Boteringestraat, presenteert het Groninger Museum een verzameling glazen van Groninger verenigingen. Rond 1960 kwam het in de mode om bij een bijzondere gelegenheid een glas te laten maken met het logo van de vereniging. De glazen, met veelal dezelfde vorm, geven een goed overzicht van de diversiteit aan verenigingen, sporten en bezigheden in Groningen van de jaren 1955-1975.


Rond 1960 werd het zeefdrukken op glas goedkoper. Voor een redelijk bedrag konden enkele honderden glazen gemaakt worden voor een vereniging of een jubileum. De glazen werden aan leden, familie en buurtgenoten verkocht ten einde de clubkas te vullen. De vorm van het glas varieerde. Eenvoudige naar onder toelopende glazen komen het meest voor, maar ook glazen op een voet en iets minder vaak tonnetjes en Amsterdammertjes. In de loop van de jaren zestig kregen de meeste verenigingen hun eigen glas. Deze glazen vertellen met elkaar het verhaal van vele verenigingen en sportclubs in Groningen. Ze laten de diversiteit zien van clubs, logo’s en kleuren. Ze zijn een toonbeeld van het belang van het verenigingsleven in de tweede helft van de twintigste eeuw.

Het museum heeft inmiddels enkele tientallen glazen, maar talloze bekende sportverenigingen ontbreken nog. Er moeten veel meer glazen gemaakt zijn dan bij het museum bekend. Het Groninger Museum beperkt zich tot glazen van verenigingen binnen de grenzen van de provincie Groningen. Hier is een is een overzicht van het verzamelde glaswerk te zien. Het Groninger Museum streeft naar een volledige collectie van deze glazen. Elk glas van een vereniging binnen de grenzen van onze provincie komt in aanmerking.

Kijk voor meer informatie over de openingstijden van de Centrale Bibliotheek op www.mijneigenbibliotheek.nl/groningen.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie:
Evelien Bijlefeld, ebijlefeld@groningermuseum.nl, Josee Selbach, jselbach@groningermuseum.nl, 050-3666555, www.groningermuseum.nl.

Openingstijden Groninger Museum: di. t/m zo. en op feestdagen van 10.00-17.00 uur.
Op vrijdag tot 22.00 uur.
Gesloten op maandag, 25 december en 1 januari.