Groninger Museum koopt papierkunstwerk van Sichterman

20 januari 2010

Groninger Museum koopt papierkunstwerk van Sichterman

Het Groninger Museum heeft op de kunstbeurs Brussels Antique & Fine Arts Fair een papieren kunstwerk gekocht dat in 1746 gemaakt werd ter gelegenheid van het zilveren huwelijk van de Groninger koopman Jan Albert Sichterman (1692-1763) en zijn vrouw Sibilla Volkera Sadelijn (1699-1781).


Het kunstwerk is van geperst papier in een verfijnde voorstelling gemaakt. Door een hek, twee zuilen verbonden met een boog voorzien van vazen en familiewapens, is een VOC schip te zien. Er boven zweven twee engeltjes die het wapen van de beide echtelieden dragen. Het werk is gesigneerd door C. Koster 1746, maar wie Koster was is nog niet achterhaald. Het werk verbleef tweehonderd jaar in Schotland en is nu terug in Groningen.

In de loop van de jaren verwierf het Groninger Museum voorbeelden van het wapenporselein van Sichterman, de deur van zijn huis en een aantal portretten. Vorig jaar kon het Groninger Museum op een veiling van Christie’s in Londen met hulp van de Vereniging van Vrienden van het Groninger Museum de zilveren troffel kopen, die gemaakt werd als herinnering aan de eerste steenlegging van het huis van Sichterman. Met het nu verworven papieren kunstwerk en de troffel kan het Groninger Museum een grotere diversiteit van Sichtermans collectie laten zien.

De bijzondere aankoop was niet mogelijk zonder de genereuze steun van de BankGiro Loterij en de Stichting J.B. Scholtenfonds. Het werk zal vanaf december 2010 getoond worden in de collectiepresentatie van het Groninger Museum.