Groninger Museum neemt hoofd Jan de Roos in ontvangst

21 oktober 2011

Op woensdag 26 oktober 2011 om 14.00 uur zal directeur Jan Pereboom van MamaMini Groningen een gipsen hoofd van de bekende straatzanger Jan de Roos (1896-1979) aan het Groninger Museum schenken. Het hoofd zal in ontvangst genomen worden door directeur Kees van Twist van het Groninger Museum. Het hoofd, gemaakt door kunstenaar Jan Wagensfeld, was een voorstudie voor een nooit gerealiseerd beeld van de straatzanger. Het Groninger Museum had al eerder een bronzen miniatuurbeeld van Jan de Roos, eveneens van de hand van Wagensveld, verworven. Jan Wagensveld (Zwolle 1954 - Groningen 2004) woonde en werkte als kunstenaar in Groningen.

Beeldbepalende straatzanger
Straatzanger Jan de Roos behoorde in de tweede helft van de vorige eeuw tot de opmerkelijke personen in het straatbeeld van Noord-Nederland. Hij heeft jaren in Groningen gewoond en voorzag in zijn levensonderhoud door op straat te zingen. Aanvankelijk kwam hij in heel Noord-Nederland op kermissen, jaarmarkten, marktdagen zingen. Eenmaal oud geworden zat hij voornamelijk in de Heerestraat in Groningen. Duidelijk herkenbaar aan een zwarte slipjas met talloze medailles, zwaaiend met een stok en een grommend geluid waarmee hij de liederen van Verdi en Italiaanse componisten de straat in slingerde, was hij een niet te missen verschijning. Jan de Roos bezat grote eigenwaarde en was niet tevreden met een klein muntstukken. Hij was geboren in Ureterp en na zijn actieve leven werd hij daar ook begraven. Dertig jaar na de dood van Jan de Roos werd een boek aan het gewijd (Hans Webers/ Evelyn van Dam, 2009, Jan de Roos).

Mamamini
Mamamini is de oudste kringloopwinkel in Groningen en wil maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo vloeit de winst van de stichting naar het Mamamini-fonds waaruit talrijke goede doelen uit Groningen en omstreken op jaarbasis geld ontvangen. In dat kader vindt Mamamini het ook een vanzelfsprekendheid om kunst met een museaal karakter te doneren aan bijvoorbeeld het Groninger Museum. Mamamini haalt bijna 2 miljoen kilo aan spullen op waarvan het grootste deel weer in omloop wordt gebracht. De stichting biedt daarnaast werk/leerplekken voor mensen die een tijdje uit het arbeidsproces zijn geweest. In totaal werken ruim 150 mensen bij Mamamini.