Groninger Museum verwerft werk Folkert de Jong

15 maart 2010

Groninger Museum verwerft werk Folkert de Jong
Het Groninger Museum heeft met steun van de BankGiro Loterij het werk The Sculptor, the Devil and the Architect (2006) van kunstenaar Folkert de Jong aangekocht. De Jong is een van de meest opvallende Nederlandse kunstenaars van dit moment die internationaal is doorgebroken. Tot en met 11 april is het aangekochte werk nog te zien in de solotentoonstelling Folkert de Jong- Circle Of Trust. Selected works 2001-2009 in het Groninger Museum.

Folkert de Jong is bekend om zijn levensgrote beeldengroepen die gemaakt zijn van Styrofoam en polyurethaanschuim, dat als isolatiemateriaal gebruikt wordt voor onder andere in de bouw, architectuur en de decorbouw van de Hollywood filmindustrie. Het aangekochte werk kan gezien worden als een belangrijke schakel dat de overgang vormt van de periode waarmee hij met styrofoam werkte, naar het gegoten polyurethaanschuim. Eerder verwierf het museum het werk Infinite Silence, The Way Things Are and how They Became Things (2009) dat gemaakt is van polyurethaanschuim en dat De Jong afgelopen jaar speciaal voor het Groninger Museum vervaardigde. Ook schonk de kunstenaar een aantal tekeningen.

The Sculptor, the Devil and the Architect is een gelaagd en visueel intrigerend werk over een van de belangrijkste thema’s in De Jong’s werk, namelijk de kunstgeschiedenis en zijn plaats als kunstenaar binnen het modernisme.

The Sculptor, the Devil and the Architect maakte De Jong voor de groepstentoonstelling Lang Leve Beeldhouwkunst die gehouden werd in het Middelheimmuseum vlakbij Antwerpen in België. Er is niet veel werk van De Jong in openbare Nederlandse collecties. Een groter gedeelte bevindt zich in buitenlandse collecties waaronder de Saatchi Collection in London en de Deste Foundation van Dakis Joannou in Athene. Het is bijzonder dat nu twee substantiële en complete beeldengroepen in de vaste collectie van het Groninger Museum zijn, waarmee het Groninger Museum is staat is om twee belangrijke fasen uit De Jong’s oeuvre te tonen.

BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. Meer dan 800.000 deelnemers leggen elke maand 8,25 euro per lot in om geld en andere mooie prijzen te winnen, maar ook om cultuur in Nederland te steunen. De helft van die inleg gaat namelijk naar organisaties in Nederland die zich inzetten voor ons culturele erfgoed. In 2008 brachten de deelnemers ruim 58 miljoen euro voor cultuur bij elkaar.

Met dank aan de BankGiro Loterij, cultuur maakt je rijker!

Noot aan de redactie: Voor meer informatie:
Josee Selbach, jselbach@groningermuseum.nl, Evelien Bijlefeld, ebijlefeld@groningermuseum.nl, 050-3666555, www.groningermuseum.nl.

Openingstijden:

di. t/m zo. en op feestdagen van 10.00-17.00 uur.
Op vrijdag tot 22.00 uur.
Gesloten op maandag, 25 december en 1 januari.