Grote aankoop en solotentoonstelling Iris van Herpen

18 april 2011

In 2012 organiseert het Groninger Museum Iris van Herpen’s eerste grote solotentoonstelling. Iris van Herpen is een van de spraakmakendste jonge ontwerpers van dit moment. Zij studeerde Fashion Design aan Artez, Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en liep stage bij onder meer Alexander Mc Queen. In 2007 startte Iris van Herpen haar eigen label, een jaar later was ze genomineerd voor de prestigieuze Createurope: The Fashion Academy Award. De kleding van Iris van Herpen verscheen onder andere in de Engelse Vogue, Harper’s Bazaar, Dazed and Confused en Surface. In samenwerking met United Nude lanceert de modeontwerpster in 2010 haar eerste schoen gekoppeld aan een collectie in een gelimiteerde oplage. Iris van Herpen exposeert in binnen- en buitenland, afgelopen jaar was zij winnares van de Dutch Design Award en de Mercedes Benz Dutch Fashion Awards.

Iris van Herpen staat bekend om haar opvallende creaties waarbij zij traditioneel vakmanschap combineert met gedetailleerd handwerk en innovatieve technieken als rapid prototyping. Ongebruikelijke materiaalkeuzes zoals speciaal bewerkte leersoorten, synthetische boot-garens en baleinen van kinder-parapluutjes creëren een sculpturaal en verbluffend visueel effect, die zowel organisch als futuristisch aandoen. Het Groninger Museum verwierf dertien outfits afkomstig uit zes verschillende collecties: Chemical Crows, Refinery Smoke, Mummification, Synthesia, Radiation Invasion en Crystallization.

Zelfexpressie
Elke collectie heeft zijn eigen verhaal en draagbaarheid is daarbij niet het uitgangspunt. Ook het bekende designadagium vorm volgt functie behoort niet tot Iris van Herpen’s doel. Vorm en beweging zijn kernelementen waar de ontwerper mee speelt en eerder ziet zij mode als een vorm van zelfexpressie waarbij zij haar associaties en fascinaties over de werkelijkheid van alledag vertaalt naar een collectie. Zo gaat Radiation Invasion over de onzichtbare straling en signalen om ons heen die bijvoorbeeld alle telecommunicatie mogelijk maken. De collectie Synthesia is gebaseerd op bijzondere zintuiglijke gewaarwordingen zoals het gegeven dat sommige mensen muziek als het ware kunnen zien en kleuren kunnen proeven.

De in de lente van 2012 geplande solotentoonstelling zal een duidelijk overzicht bieden van Iris van Herpen haar werk door de jaren heen. Van 28 mei tot en met 28 augustus 2011 toont het Groninger Museum haar werk in de tentoonstelling Material World. Kunst design, mode.

Material World
Kunst, design, mode

Naast het werk van Iris van Herpen, laat deze tentoonstelling ook werk zien van nog zeven andere kunstenaars, ontwerpers en modeontwerpers waarbij het materiaalgebruik en (experimenteel) materiaalonderzoek een belangrijke rol speelt. De tentoonstelling toont werken van Pieke Bergmans, Nacho Carbonell, Maartje Korstanje, Joris Laarman, Alon Levin, Karen Sargsyan en Marga Weimans. Veel werken zijn speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. De meeste werken heeft het Groninger Museum voor haar collectie kunnen verwerven. De aankopen uit deze tentoonstelling zijn zeer divers en een verrijking voor de collectie van het Groninger Museum.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie/pr/marketing: Willemien Bouwers, telefoon: 050-3666555. E-mail: wbouwers@groningermuseum.nl

Beeldmateriaal in hoge resolutie kunt u hier downloaden.

Beeldmateriaal 'Material World'

Beeldmateriaal 'Material World' (.ZIP)