Jan Jordens en tijdgenoten

5 december 2005

Jan Jordens en tijdgenoten
Lyrisch abstracte kunst 1948-1962
18 februari 2006 – 18 september 2006

In het Ploegpaviljoen van het Groninger Museum is van 18 februari 2006 tot 18 september 2006 de tentoonstelling Jan Jordens en tijdgenoten te zien.


Jan Jordens (1883-1962), werd beschouwd als een moderne en inspirerende man. Kort na de oprichting van de kunstenaarsvereniging De Ploeg (1918) werd Jordens lid van deze vereniging. Het artistieke oeuvre van de kunstenaar bestaat uit expressionistisch werk, kubistisch, figuratief en volledig abstract werk.

Tentoonstelling
De tentoonstelling laat vooral Jordens’ late werken uit de jaren 1948-1962 zien. Jordens’ schilderijen, grafiek en aquarellen worden binnen de context van de abstracte schilderkunst getoond.

Het werk van Jordens vormt een wezenlijk aspect binnen het Groninger modernisme. Vier groepen staan centraal; Nederlandse abstracte expressionisten Benner, Nanninga, Ouborg, Hussem, kunstenaars van De Ploeg als Werkman, Hansen, van der Zee en Alkema, kunstenaars van de École de Paris als De Staëll, Poliakoff, Bissière, Manessier en Bazaine en de jongere generatie Groningers als Jo van Dijk, Martin Tissing en Fie Werkman.

Op 5 januari 1883 werd Jan Jordens geboren te Wageningen. Jordens onderscheidde zich door zijn interesse in de modernere vormen van schilderkunst. Echter door zijn drukke bestaan als tekenleraar blijft zijn schilderkunstig oeuvre gedurende de jaren twintig, dertig en veertig relatief klein. Tijdens deze periode maakt hij wel een ontwikkeling door. Naast het schilderen en tekenen van landschappen, figuren, portretten en stillevens experimenteert hij met abstracte vormen van schilderkunst waarbij zijn gematigd expressionistische stijl overslaat naar een gematigd kubisme. Jordens vindt vooral inspiratie bij de Franse kunst; aanvankelijk bij de Franse kubisten om zich vervolgens te richten op een jongere generatie, onder wie Roger Bissière en Jean Bazaine.

Zijn hoogtepunt beleeft Jordens in de jaren vijftig en zestig toen hij zelf al de zeventig gepasseerd was. Deze periode getuigt vooral van een sterk persoonlijke werkwijze en beeldtaal met Franse invloedsferen in zijn werk. Zijn abstract expressionistische schilderijen van die jaren zijn ontstaan uit een sterke hang naar vorm en de voortdurende wil deze te doorbreken.

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt een monografie in de ploegreeks van het Groninger Museum met teksten van Mariëtta Jansen, Terry Walraven, Peter Jordens en Han Steenbruggen.

Openluchtmuseum Het Hoogeland
Het openluchtmuseum Het Hoogeland te Warffum toont van18 februari tot 8 mei 2006 het werk van Jordens uit de voor oorlogse jaren.
Meer informatie: www.hethoogeland.com

Noot aan de redactie:

Samenstelling tentoonstelling Groninger Museum: Alma Burema en Han Steenbruggen

Voor meer informatie:
Josee Selbach, jselbach@groningermuseum.nl, Jolien Kunst, jkunst@groningermuseum.nl, 050-3666555, www.groningermuseum.nl.

Openingstijden:
di. t/m zo. en op feestdagen van 10.00-17.00 uur.
In juli en augustus ook op maandag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.
Gesloten op 25 december en 1 januari